Conducerea Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava a anunțat că face demersuri pentru dotarea cu un sistem de ghidare a piloților la aterizare de tipul ILS categoria III B. Asta după ce ani de zile șefii aeroportului au spus că este suficient sistemul inferior de categoria II instalat în cadrul proiectului de modernizare în valoare de 40 de milioane de euro.
Într-un comunicat de presă, conducerea Aeroportului anunță că demersuri pe lângă ROMATSA pentru un sistem ILS Cat III B.
„Deși amplasarea geografică a Aeroportului este favorabilă apariției fenomenului de ceață, condițiile înregistrate în ultimele zile nu au mai fost întâlnite în anii precedenți. Cunoscând acest aspect, s-au făcut demersuri repetate la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian-ROMATSA, instituție care deține și operează sistemele ILS din România. Cu ocazia discuțiilor purtate cu reprezentanții conducerii ROMATSA București, ni s-a transmis că, în programul de investiții al instituției este inclusă modernizarea sistemului ILS existent la Suceava, la o categorie superioară, și anume III B, similar celui de la Otopeni. În cursul acestei săptămâni, la Aeroportul Suceava a fost prezentă o delegație de la ROMATSA București, care a efectuat o vizită în teren pentru a analiza condițiile și necesitățile tehnice care trebuie îndeplinite pentru a se putea amplasa și opera un sistem ILS de categorie superioară, și inclusiv realizarea unor proceduri de operare pe GPS, alternative procedurilor sistemului ILS”, se arată în comunicatul de presă.
Pe de alte parte, comunicatul recunoaște că serviciile și facilitățile aeroportului au fost depășite.
„Persistența condițiilor meteo nefavorabile a condus la aglomerări de pasageri și aparținători ai acestora, aglomerări care au suprasolicitat serviciile și facilităților disponibile în Aeroport, fie că este vorba despre spațiul de acomodare în zona publică, disponibilitatea locurilor de parcare pentru autovehicule, punctele de alimentație publică, bancomatele, serviciile de igienizare sau personalul din cadrul Aeroportului, care, toate funcționează non-stop. Reprogramarea tuturor zborurilor pentru ziua următoare anulării și imposibilitatea efectivă de a se putea ateriza, au condus la înregistrarea unui flux constant de peste 2000 de pasageri, care zilnic se află în zona publică din Terminal, capacitatea acestuia de procesare fiind 250 de pasageri/oră, în condițiile în care fluxurile se deschid pentru procesare.
În acest context deosebit, comunicarea cu pasagerii s-a realizat în măsura în care s-au primit informații de la sediile centrale ale companiilor (Budapesta, Dublin, București), care au decis alocarea resurselor de zbor și de personal în funcție de disponibilități, precum și în funcție de condițiile meteo”, a transmis Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava.