Buletin de presă, 30 iulie 2023 - IPJ Suceava

Dosare penale la regimul rutier

Oprește la semnalul regulamentar al polițistului! Ne facem doar datoria pentru un trafic rutier mai sigur!

La data de 29.07.2023, în jurul orelor 19:30, în timp ce efectuau activități de patrulare pe DJ 178D, în interiorul orașului Cajvana, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cajvana a efectuat semnal regulamentar de oprire unui moped care avea direcția de deplasare dinspre com. Todirești către com. Arbore, conducătorul mopedului neconformându-se semnalului.
S-a procedat la urmărirea acestuia cu autospeciala din dotare, cu folosirea semnalelor acustice și luminoase, iar în momentul în care mopedistul a intenționat să pătrundă pe str. Cajvana, acesta a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a căzut pe partea carosabilă, ce era parțial acoperită cu pietriș.
Ca urmare a impactului, conducătorul mopedului a suferit leziuni ușoare, fapt pentru care a fost solicitată prezența unui echipaj medical la locul producerii evenimentului rutier.
S-a stabilit identitatea conducătorului mopedului în persoana unui minor în vârstă de 14 ani, din orașul Cajvana, jud. Suceava.
Pentru înlăturarea oricăror suspiciuni cu privire la un posibil impact între cele două vehicule, conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilometru, rezultatele fiind negative atât în cazul conducătorului autospecialei de poliție cât și în cazul mopedistului.
Cu privire la mopedul în cauză, s-a stabilit faptul că acesta aparține unui bărbat, în vârstă de 68 de ani, din orașul Cajvana (bunicul minorului), iar în seara de 29.07.2023 minorul l-a luat de la domiciliul comun, fără consimțământul proprietarului, punându-l în circulație pe drumurile publice de pe raza orașului Cajvana.
Totodată, proprietarul mopedului, respectiv bărbatul de 68 de ani, a fost identificat la locul evenimentului și a prezentat polițiștilor cartea mopedului, ocazie cu care s-a stabilit faptul că seria înscrisă în documentul vehiculului nu coincide cu cea poansonată pe moped, precizând totodată că nu deține alte documente.
Cu ocazia cercetării locului faptei și a examinării criminalistice a celor două vehicule s-a constatat faptul că între autospeciala și moped nu a existat impact care să determine producerea evenimentului rutier
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal și „furt în scop de folosință”, faptă prev. și ped. de art. 230 alin. (1) din Codul Penal, toate cu aplicarea art. 113 alin. (1) din Codul Penal.

Polițiștii atrag încă o dată atenția tuturor șoferilor să nu își pună în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.
Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.
Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi.



La data de 29.07.2023, ora 14:20, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, în timp ce desfășurau activități specifice de patrulare pe DN 29 A, pe raza satului Adâncata, comuna Adâncata, jud. Suceava, au oprit pentru control o autoutilitară cu număr de circulație provizoriu.
După ce și-au declinat competența, polițiștii i-au solicitat conducătorului auto documentele personale și pe cele ale autovehiculului, ocazie cu care acesta a prezentat autorizația de circulație provizorie expirată a autoutilitarei proprietatea și asigurarea RCA expirată.
În continuare, șoferul a fost condus la sediul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, unde, în urma interogării bazelor de date ale Poliției Române s-a constatat faptul că este un bărbat de 37 ani, cu domiciliul în sat/comuna Adâncata, jud. Suceava.
S-a procedat la testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto, ocazie cu care a rezultat o valoare de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauza a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de ”punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat” faptă prev. și ped. de art. 334 alin. (1) din Cod Penal, urmând a fi soluționat procedural de către polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata.
Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002, fiindu-i reținute plăcuțele cu numere de circulație provizorii și autorizația de circulație provizorie.


La data de 29.07.2023, ora 21:19, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cajvana și Poliției Orașului Solca, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe D.J. 178 D în orașul Cajvana, județul Suceava în zona pieței agroalimentare, un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr în vârstă de 17 ani.
S-a solicitat conducătorului auto să înmâneze documentele personale și cele ale autoturismului, acesta declarând că nu deține permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule.
S-a procedat la verificarea șoferului în bazele de date, constatându-se că acesta nu figurează cu permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule.
Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul comiterii infracțiunii de ”Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev de art. 335 alin. 1 din Codul Penal.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 29.07.2023, ora 20:55, un bărbat din com. Râșca, jud. Suceava, în timp ce conducea motocicleta pe DJ 155 A dinspre Bogdănești către Râșca, l-a acroșat pe un bărbat din com. Bogdănești, jud. Suceava, care se deplasa pe bicicletă pe contrasens.
În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a biciclistului dar și a motociclistului, ambii fiind transportați cu ambulanța la Spitalul mun. Fălticeni, fără a rămâne însă internați.
Conducătorul motocicletei a fost testat cu aparatul etilotest, rezultul fiind negativ, fiindu-i recoltate și probe biologice de sânge la Spitalul mun. Fălticeni.
Biciclistul a fost testat cu apartul etilotest rezulatul fiind 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit faptul că motociclistul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de: „vătămarea corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin 1 din Codul Penal și ,,conducerea unui autovehicul fără permis de conducere” faptă prev. şi ped. de art. 335 al. 1 din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche