Suceava găzduiește concursul pentru stabilirea lotului de elevi care va reprezenta România la olimpiadele internaționale de Astronomie

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Societatea Științifică Cygnus, organizează, în perioada 30 iunie - 7 iulie 2023, respectiv 21 iulie - 30 iulie 2023, activități de selecție a loturilor restrânse și pregătire pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2023 (IOAA 2023 - seniori), care se va desfășura în Chorzow-Polonia, între 10-20 august, și Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori 2023 (IOAA 2023 - juniori), care se va desfășura în Volos-Grecia, între 24-30 septembrie.

Echipa de organizare este coordonată de inspector școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun și inspector prof. Ilie Cosovanu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, lector univ. dr. Cristian Pîrghie, din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică (USV), coordonator de lot și președinte al Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică, și de prof. Victor Șutac, președintele Societății Științifice Cygnus.

Reamintim faptul că, în anul 2014, Suceava a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, iar în anul 2022, la Câmpulung Moldovenesc, s-a desfășurat prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori. Începând din anul 2014, pregătirea lotului restrâns în vederea participării la IOAA este organizată la Suceava.

Probele aferente se desfășoară la USV, în amfiteatrele Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și la Observatorul Astronomic și Planetariul USV. Elevii participanți, în număr de 37, 16 juniori și 21 seniori, din loturile lărgite, sunt cazați la Liceul cu Program Sportiv Suceava.

Competiția pentru juniori constă în susținerea probei de Astronomie și Astrofizică (4 ore) și a probei observaționale, care include observaționala de noapte (în teren, la Mănăstirea Dragomirna), hartă mută și planetariu. Competiția pentru seniori constă în susținerea probei de Astronomie (4 ore), Astrofizică (5 ore), Analiză de date (4 ore), precum și proba observațională, care include observaționala de noapte (în teren, la Mănăstirea Dragomirna), hartă mută și planetariu.

La finalul competiției, se vor constitui loturile restrânse în vederea participării la etapa internațională, prin selectarea primilor cinci elevi pentru categoria juniori, respectiv a primilor cinci elevi pentru categoria seniori, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.
Mai nouă Mai veche