Încă 30 de zile de arest pentru individul care se visa interlop și cerea taxă de protecție la Aeroportul Salcea

Magistrații Curții de Apel Suceava au dispus prelungirea cu 30 de zile, până la 28 august 2023, a mandatului de arestare preventivă emis pe numele inculpatului Dumitru Corocăescu, zis Mitoș, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2022, în județul Suceava, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat în scopul obținerii unor importante sume de bani din comiterea infracțiunii de șantaj împotriva unor cetățeni ucraineni.

Conform anchetatorilor, grupul infracțional organizat ar fi vizat transportatorii de cetățenie ucraineană pe care i-ar fi constrâns să plătească periodic o taxă de protecție, persoanele șantajate fiind convinse că pot desfășura, în județul Suceava, activități de transport de persoane pe traseul Cernăuți (Ucraina) – Aeroportul Internațional „Ștefan Cel Mare” Suceava, doar dacă plătesc această taxă.

De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracțional ar fi recurs la amenințarea cu acte de violență, la întrebuințarea de acte de lovire sau alte violențe, la efectuarea de sesizări ale autorităților, cu privire la faptul că cetățeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane.

Totodată, pentru a controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat s-ar fi deplasat în zona aeroportului în intervalele de timp în care ar fi aterizat sau ar fi decolat curse aeriene internaționale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.
Mai nouă Mai veche