Ilie Niță a scăpat de pedeapsa la opt ani de pușcărie pentru că faptele s-au prescris

Ilie Niță a scăpat de cei opt ani de pușcărie pentru că faptele s-au prescris
Politicianul sucevean Ilie Niță a scăpat de pedeapsa de opt ani și cinci luni de închisoare după ce judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au constatat că faptele s-au prescris.

Ilie Niță a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și senator în Parlamentul României. Cunoscut traseist, Niță a trecut de-a lungul timpului prin numeroase partide politice, printre care PRM, PNL, PSD și ALDE. Niță a fost trimis în judecată de DNA Suceava pentru instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, doua infractiuni de evaziune fiscala, patru infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, și șapte infractiuni de fals in declaratii. 

Soția politicianului, Niculina Niță, director al unei grădinițe, a fost trimisă în judecată pentru patru infractiuni de folosirea functiei pentru favorizarea altor persoane și patru infractiuni de fals in declaratii. 

Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava si reprezentant legal al Casa De Insolventa Bucovina IPURL, a fost trimis în judecată pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Casa De Insolventa Bucovina IPURL savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ilie Chitic, administrator al SC Teona Build SRL Suceava, a fost trimis în judecată pentru savarsirea infractiunii de uz de fals in forma continuata, iar SC teona Build SRL Suceava pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Conform rechizitoriului, în perioada 2009-2017, inculpatul Niță Ilie, în calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava si ulterior senator in Parlamentul Romaniei, a exercitat in fapt atributiile de control si administrare a unei societati comerciale, desi, potrivit statutului societatii, administrator era o alta persoana. Inculpatul a actionat in aceeasi maniera si dupa intrarea societatii in procedura de insolventa din dispozitia judecatorului sindic, desi prerogativele acestei functii au fost preluate de catre inculpatul Ivanovici Florin, in calitate de lichidator judiciar. Conform DNA, în această perioadă Ilie Niță a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidentiate si nedeclarate organelor fiscale, iar astfel a fost creat un prejudiciu material in acelasi cuantum creditorilor firmei respective, intrucat sumele de bani obtinute nu au fost aportate la masa credala in vederea stingerii debitelor.

In aceeasi perioada, inculpatul Nita Ilie, in calitate de administrator al aceleiasi firme, dar si al SC Teona Build SRL Suceava, cu intentie, a ascuns sursa impozabila sau taxabila, pentru activitatea comerciala desfasurata inclusiv in perioada insolventei, pentru care a incasat suma totala de 2.929.664 lei, neevidentiata contabil si nedeclarata organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinta sustragerea de la plata obligatiilor fiscale in cuantum total de 693.289 lei.

În perioada 2016-2017, Niculina Niță, în calitate de reprezentant al autoritatii contractante (gradinita al carei director era) si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu incalcarea dispozitiilor legale, a semnat mai multe documente esentiale intocmite in procedurile de achizitie publica derulate, fapt ce a determinat ca sotul sau, inculpatul Nita Ilie, avand calitatea de administrator in fapt a doua societati comerciale, printre care si SC Teona Build SRL, sa obtina, in mod indirect, foloase patrimoniale in cuantum total de 146.552 lei, reprezentand totalul valorii a patru contracte de executie lucrari. in acelasi context, in scopul adjudecarii celor patru contracte de lucrari inculpatul Nita Ilie a folosit mai multe inscrisuri falsificate cu ocazia organizarii licitatiilor. In acelasi interval de timp, inculpata Nita Niculina a consemnat in fals in declaratiile date in calitate de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor ca nu are nici un interes de natura sa afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, in conditiile in care cunostea ca sotul sau, inculpatul Nita Ilie, era administratorul in fapt al celor doua societati comerciale care au adjudecat contractele mentionate anterior.


Opt ani și cinci luni de închisoare

Pe fond, un complet de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, format din judecătorii Horia Valentin Selaru, Francisca Vasile si Leontina Serban, l-a condamnat pe Ilie Niță la opt ani și cinci luni de închisoare cu executare. 

Apelul a fost judecat de completul de cinci judecători format din Rodica Cosma, Andrei Claudiu Rus, Alin Sorin Nicolescu, Maricela Cobzariu si Dan Andrei Enescu, iar sentința finală a fost pronunțată marți, 12 septembrie 2023.

Judecătorii au dispus încetarea procesului penal față de inculpatul Ilie Niță ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale. De asemenea, a încetat procesul penal față de Niculina Niță și a fost menținută decizia de achitare a avocatului Florin Ivanovici.
Mai nouă Mai veche