„Roadpol Safety Days” - Ziua fără persoane decedate în accidente rutiere

„Roadpol Safety Days” - Ziua fără persoane decedate în accidente rutiere
În perioada 16-22 septembrie 2023, poliţiştii suceveni au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, în cadrul Proiectului Roadpol Safety Days, destinat conştientizării tuturor participanţilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu respectă normele rutiere.

Poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi informativ-preventive cu participanţii la trafic, cu scopul de a reduce numărul de accidente rutiere și consecințele acestora, și conștientizarea opiniei publice asupra dinamicii și consecințelor accidentelor de circulație.

Efortul poliţiştilor s-a îndreaptat mai ales spre evenimentele determinate de nerespectarea regimului legal de viteză, nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice, nefolosirea centurii de siguranță și a dispozitivelor de retenție omolgate, precum şi depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise, impunerea respectării normelor privind utilizarea telefonului mobil, combaterea activităților de natură a distrage atenția şi a oboselii la volan.

Ziua de 20 septembrie 2023 a fost propusă, în cadrul proiectului, ca zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa.

Din fericire, la nivelul județului Suceava această dată a fost marcată conform destinației sale, nefiind înregistrate accidente rutiere grave.
Prezența sporită a echipajele în teren a dus la creșterea gradului de siguranță rutieră și a făcut ca în ultimele zile să nu se înregistreze evenimente rutiere grave.
Acțiunile prevenitive și de informare au fost completate și cu măsuri ferme, sancționatorii în situațiile în care participanții la trafic au pus în pericol siguranța rutieră.
Astfel, doar în ziua de 20 septembrie nominalizată la nivel european ca zi fără persoane decedate în accidente rutiere, polițiștii rutieri suceveni au aplicat 296 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier în valoare de 109.985 lei.
Au fost controlate 312 vehicule și au fost testați cu aparatele etilotest/ etilometru și drugtest 173 de șoferi.
Au fost reținute 25 de permise de conducere și au fost ridicate 15 certificate de înmatriculare.
De asemenea, au fost constatate 8 infracțiuni la regimul rutier.


Astfel, având în vedere planul de acțiune al I.P.J. Suceava „Road Safety days” în data de 20.09.2023, în jurul orei 20:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca au interceptat în intersecția DN2E cu DN2K din Orașul Solca un auoturism conmdus de către un bărbat din orașul Vicovu de Sus, județul Suceava, care poseda permis de conducere valabil.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o alcolemie de 0,91 mg/l, motiv pentru care șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i s-au recoltat două probe biologice, în vederea stabilirii alcolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice” faptă prev. și ped. de art.336 alin.1 din Codul Penal, dosar penal care urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii Poliției Orașului Solca.


La 20.09.2023, echipajul de politie din cadrul Biroului de Ordine Publică a Poliției Mun. Rădăuți, efectua activităti de supraveghere și control a traficului rutier, conform Palanului de acțiune ”Road Safety Days” pe strada Ștefan cel Mare din mun. Rădăuți.
În jurul orei 21.30 agenții au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism, dar conducătorul acestui auto nu s-a conformat motiv pentru care echipajul de poliție a pornit în urmărirea acestuia. În apropierea autogării, polițiștii au reușit blocarea autoturismului urmărit.
Polițiștii au constat că în vehicul era doar șoferul, care a devenit recalcitrant, cu o atitudine ostilă în fața oamenilor legii, adresând injurii și expresii jignitoare.
Acesta a refuzat înmânarea actelor, fiind în continuare recalcitrant, motiv pentru care i-a fost indicat să coboare din autoturism. După ce a coborât din autoturism, în continuare a prezentat o atitudine agresivă, a refuzat inmânarea actelor, motiv pentru care a fost imobilizat la sol de către polițiști și încătușat.
După aceasta măsură polițienească, conducătorul auto a înmânat certificatul de înmatriculare al autoturismului, dovada asigurării, actul de identitate și permisul de conducere, ocazie cu care s-a constat că seste un bărbat de 64 ani cu domiciliul în sat./com. Frătăuții Vechi, jud. Suceava, posesor al permisului de conducere valabil .
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ și a fost sancționat contravențional pentru faptul că nu a respectat semnalele polițistului cât și pentru adresarea de injurii și expresii jignitoare polițiștilor, fiind aplicate amenzi în cuantum de 3480 lei, iar permisul de conducere a fost reținut.


La data de 20.09.2023, ora 23:35, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret în timp ce desfășurau activități de supraveghere și control a traficului rutier pe str. Lațcu Vodă, din or. Siret, au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 38 ani, din or. Siret, jud. Suceava.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o valoarea de 0.71 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care șoferul a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336, al. (1) din Codul Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii din cadrul Poliției or. Siret.


La data de 20.09.2023, în jurul orelor 2340, în timp ce lucrătorii Secției de Poliție Rurală nr. 10 Gura Humorului desfăşurau activități de patrulare pe raza de competență, respectiv pe DJ 177 Capu Câmpului, județul Suceava, au efectuat semnal regulamentar de oprire prin folosirea mijloacelor sonore și vizuale ale autospecialei de poliție unui autoturism care se deplasa pe direcția Capu Câmpului-spre localitatea Mironu.
Conducătorul auto nu s-a conformat indicațiilor polițistului, mărind viteza de deplasare, drept pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia pe drumuri neclasificate de pe raza comunei Capu Câmpului. În cele din urmă, s-a reușit oprirea autovehicului cu datele de mai sus, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 36 de ani.
Conducătorului auto i s-au solicitat documentele personale și ale mașinii, însă acesta a refuzat să le prezinte, devenind agresiv fizic și verbal, motiv pentru care s-a procedat la încătușarea și conducerea acestuia la sediul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, i s-a solicitat testarea cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat, ulterior fiind condus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Aici conducătorul auto, în faţa cadrelor medicale a refuzat recoltarea de probe biologice pentru determinarea alcoolemiei și a altor substanțe psihoactive.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Refuzul de la prelevarea de monstre biologice” faptă prev. şi ped. de art. 337, din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche