140 de metri cubi de lemn confiscat și amenzi de 35.000 de lei aplicate de polițiști după controalele din ultimele zile

În cursul acestei săptămâni polițiștii au intensificat activitățile de verificare și control atât la nivelul unităților economice de profic, cât și în ceea ce privește transportul materialului lemnos pe drumurile publice.
Au fost controlate zeci de transporturi de lemn, s-au confiscat peste 140 metri cubi de material lemnos în valoare de circa 70.000 lei și s-au aplicat amenzi de aproape 35.000 lei.



Astfel, în perioada 17 -20 octombrie 2023, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, au efectuat verificări la o societate comercială care a expediat material lemnos aferent unor avize de insotire electronice, emise din platforma primară, constituită și autorizată pe raza loc. Osoi, jud. Suceava.
Cu ocazia verificărilor efectuate și din analiza datelor înregistrate in aplicația informatică pe linie de silvicultură SUMAL 2.0., s-a stabilit faptul că in perioada 04.10.–12.10.2023, societatea a expediat cantitatea totală de 121,44 mc material lemnos fără provenientă legală, din depozitele temporare aferent actelor de punere în valoare.
În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societăților care au expediat și primit materialul lemnos, aplicându-se 2 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 30.000 lei, conform art.19 alin. (1) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii totale de 242,88 mc material lemnos(faptic și valoric) în valoare totală de 54.272 lei. (valoare stabilită conform O.M. 216/2023 privind prețurile de referintă ale materialului lemnos pentru anul 2023).


La data de 20.10.2023, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Vama aflați în executarea serviciului de patrulare pe raza de competență, au oprit pentru control, autoutilitara și remorca, care circulau pe DN 17A Vatra Moldoviței, din direcția Sucevița către Sadova.
Șoferul autoutilitarei s-a conformat, iar în urma controlului efectuat am stabilit că ansamblul este condus de către un bărbat de 34 ani, domiciliat în sat/comuna Sadova. Cu ocazia controlului transportă material lemnos, mai exact buștean gater, specia rășinoase.
Șoferul a declarat că deține documente specifice de transport, respectiv avize de însoțire a materialului lemnos, prezentând în acest sens, două avize de însoțire unul pentru autoutilitară iar altul pentru remorcă, respectiv avizul pentru cantitatea de 15,87m3 lemn rotund (buștean gater), specia rășinoase iar pentru remorcă avizul pentru cantitatea de 24,36m3 lemn rotund (buștean gater).
Întrucât existau suspiciuni cu privire la neconcordanțe între cantitatea de material lemnos încărcată în autoutilitară și remorca și cea menționată în avizele de însoțire aferente, respectiv faptul că avea o cantitate mai mare de lemn rotund-buștean gater, decât cea înscrisă în avizele de însoțire, is-a solicitat conducătorului auto să însoțească echipajul de poliție la Depozitul pentru Bușteni Dragoșa din cadrul Ocolului Silvic Vama pentru ca respectiva cantitate de lemn transportată să fie cubată și a se lua măsurile ce se impun.
Ajunși la Depozitul pentru Bușteni Dragoșa, lucrătorii din cadrul Ocolului Silvic Vama, au procedat la cubarea și inventarierea întregii cantități de lemn rotund – buștean gater, încărcată în ansamblul mai sus menționat, în prezența șoferului dar și al administratorului societății transportatoare, respectiv un bărbat de 47 ani, ocazie cu care a rezultat cantitatea de 17,97m3 (+2,10m3) pentru autoutilitara și 29,37m3 (+4,97m3) pentru remorcă, astfel rezultând un total de 7,07m3 în plus pe ansamblul condus.
Având în vedere aspectele constatate, a fost întocmit procesul – verbal de constatare a contravenției, șoferul fiind sancționat contravențional conform Lg.171/2010 cu amendă de 2.000 lei, fiind luată și măsura complementară a confiscării cantității de 7,07 m3, lemn rotund-buștean gater, această cantitate fiind predată în custodie la Depozitul Dragoșa de pe raza com. Frumosu, jud. Suceava.


La data de 20.10.2023, în jurul orei 17:30, echipajul din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus a identificat și oprit pentru control, pe strada Măgura, de pe raza orașului Vicovu de Sus, județul Suceava, o autoutilitară care transporta material lemnos.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând documentele personale și precizând că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Conducătorul autoutilitarei marca Iveco, a fost identificat în persoana unui bărbat din comuna Putna, județul Suceava.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos.
Conducătorul autoutilitarei a fost condus la sediul FPL Putna, din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat cantitatea de 2,65m3 lemn foc rășinoase.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantității de 2,65 m3 lemn foc rășinoase în valoare de 408 lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată/


La data de 19.10.2023, ora 11:25, patrula de poliție din carul SPR 1 Vadu Moldovei, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat pe drumul Râșcuța o autoutilitară ce transporta material lemnos, condusă de către un bărbat domiciliat în com. Baia, sat Bogata, jud. Suceava.
Conducătorul auto nu a putut să prezinte niciun document specific de transport, declarând faptul că nu are.
S-a procedat la verificarea formală a transportului depistat prin interogarea bazei de date specifice, respectiv platforma sumal 2.0, rezultând faptul că pentru data și ora identificării nu există avize.
S-a solicitat sprijin de specialitate Ocolului Silvic Râșca pentru inventarierea materialului lemnos din autoutilitara depistată, stabilindu-se existența cantității totale de 2,80 m3 lemn foc.
Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a șoferului, conform art. 19 alin. 2 lit a) pct. 1 din Legea 171/2010, iar complementar, în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010., confiscarea fizică a cantității de 2,80 m3 lemn foc, în valoare de 664 lei.
Materialul lemnos confiscat fiind depozitat și preluat în custodie de către OS Râșca.


La data de 18.10.2023, orele 14:22, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița și a Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități specifice în cadrul acțiunii dispuse pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silivc, au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A raza com. Sucevița, jud. Suceava.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de un bărbat din com. Sucevița, sat Voievodeasa, jud. Suceava, iar în urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport s-a constatat că transporta materiale lemnoase.
S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara în cauză există emis aviz de însoțire la data de 18.10.2023, ora 09.18, pentru cantitatea de 3,20 mc lemn foc foioase și rășinoase.
Totodată, în urma verificărilor efectuate de către lucrătorii de poliție a rezultat că la data de 18.10.2023, în intervalul orar 09.29 – 14.22, șoferul a efectuat două transporturi de materialele lemnoase în baza aceluiași aviz de însoțire, astfel cantitatea de materialele lemnoase identificată la momentul controlului neavând proveniență legală.
Având în vedere cele constatate, autoutilitara a fost condusă la Ocolul Silvic Marginea și s-a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase, fii d identificată cantitatea de 4,47 m.c. lemn foc rășinoase - molid, conform carnetului de inventariere intocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. c) din Lg. 171/2010, iar cantitatea de 4,47 m.c. lemn foc rășinoase - molid în valoare de 688 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.
De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002, pentru faptul că la momentul controlului nu avea asupra sa documentele personale și cele ale autoutilitarei.
Mai nouă Mai veche