EduCardia, proiect pentru o educație autentică

EduCardia, proiect pentru o educație autentică
În perioada 20-21 martie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit cea de-a patra întâlnire a proiectului internațional EduCardia, un proiect Erasmus+ de educație școlară, care urmărește să ofere școlilor instrumente valoaroase de evaluare, creștere și dezvoltare a abilitățiolor socio-emoționale ale elevilor.

Educația minții și a inimii este o preocupare veche a comunităților interesate de investiția în viitor, iar proiectul EduCardia își propune să răspundă acestei nevoi prin crearea de instrumente ușor de utilizat de către profesori. Cercetările au arătat că realizarea de activități de educație emoțională de către profesori conduce la o mai bună eficiență a învățării, astfel că rezultatele EduCardia pot oferi aceste mijloace imediate, care să-i ajute pe profesori să devină facilitatori ai optimizării socio-emoționale în rândul elevilor.

La întâlnirea organizată de USV au participat reprezentanți ai partenerilor - Universitatea Tehnică din Atena (Grecia), Institutul de Științe ale Educației din Cipru, Universitatea Barcelona și Rețeaua de Educație Emoțională și Stare de Bine (RIEEB), Spania - și s-au discutat modalitățile de intervenție ulterioare, precum și propuneri de asigurare a sustenabilității.
{inAds}
Pentru implementarea acestui proiect, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a stabilit parteneriate și acorduri cu peste 100 de școli. Astfel, în derularea activităților de validare a metodologiei EduCardia sunt implicate 108 școli și 395 de clase, coordonate de tot atâția profesori. Profesorii au urmat un curs de formare pentru a înțelege filosofia și modelul propus de EduCardia, pentru a identifica strategii didactice specifice facilitării învățării socio-emoționale în contexte experimentale, precum și pentru a întări propriile abilități și competențe profesionale. Pasul următor formării s-a constituit într-o amplă etapă de evaluare a competențelor socio-emoționale ale elevilor și grupurilor de elevi, iar pe baza rezultatelor, profesorii au putut diagnostica nevoile de dezvoltare și optimizare. Proiectul pune la dispozitia profesorilor o platformă digitală care conține activități didactice, proiectate pentru a fi transferate în practica pedagogică a fiecărui cadru didactic. Procesul de monitorizare a evidențiat cum profesorii participanți au remarcat faptul că elevii au fost încântați de fișele de lucru și au participat cu entuziasm, iar abilitățile socio-emoționale s-au îmbunătățit vizibil.

Proiectul EduCardia propune o metodologie inovativă, bazată pe cercetare, care dezvoltă o abordare aflată la intersecția dintre teoriile inteligenței emoționale, teoriile sociometrice și tehnologiile de informare și comunicare la nivelul educației. Suportul digital pentru instrumentele de evaluare și activitățile de învățare facilitează utilizarea lor cu eficiență și asigură succesul tuturor participanților la actul de predare-învățare – evaluare din clasă.

Colectivul USV este recunsocător tuturor profesorilor, elevilor și părinților acestora, care, pe măsură ce se bucură de autocunoaștere și învățare prin implicarea în derularea activităților EduCardia, contribuie la dezvoltarea unor practici educaționale inovative, bazate pe dovezi obținute în urma studiilor de validare prin experiment psihopedagogic.

conf. univ. dr. Aurora Adina Colomeischi, coordonator proiect la nivelul USV
Mai nouă Mai veche