Inspectoratul de Poliție Județean Suceava informează că polițiștii au atras atenția în mod constant asupra modificărilor legislative și urmărilor în plan juridic și personal generate de agresivitatea în familie. Au fost desfășurate campanii de responsabilizare și informare, iar cu sprijinul mass-media au fost promovate în permanență acțiunile de prevenire și combatere a violenței intrafamiliale, asigurându-se totodată mediatizarea unor instrumente legislative moderne, precum ordinul de protecție și ordinul provizoriu de protecție, ce conferă potențialelor victime suportul pentru prevenirea unor situații de risc infracțional și victimal.
Ordinul provizoriu de protecție și ordinul de protecție sunt instrumente legislative extrem de eficiente și utile care dau posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.
Totodată, polițiștii au intensificat și activitățile de cercetare penală și asigurare a unui probatoriu solid în cauze în care agresorii au pus în real pericol liniștea și sănătatea membrilor familiei. Doar în ultimele zile, trei agresori au fost reținuți, iar ulterior arestați de către instanțele competente, în baza materialului probator asigurat de către polițiști.
{inAds}
Astfel, la data de 23.05.2024, ora 23.32, Poliția orașului Frasin a fost sesizată prin SNUAU112 de către o minoră cu privire la faptul că mama sa este amenințată cu un cuțit de către tatăl ei.
Echipajul de serviciu s-a deplasat în regim de urgență în zona indicată, stabilind că victima, o femeie de 36 ani, din com. Stulpicani, este căsătorită cu un bărbat, având împreună 8 copii, însă nu mai locuiesc împreună de aproximativ 2 luni de zile, femeia locuind împreună cu copiii la o altă casă.
În noaptea de 23/24.05.2024, bărbatul a intrat în imobilul unde locuiștesoția sa împreună cu copiii, având în mână un cuțit, amenințând-o și bruscând-o.
În conflict, pentru a-și apăra mama a intervenit și un minor de 11 ani, fiul celor doi, moment în care a fost și el agresat de tată.
S-a procedat la intocmirea formularului de evaluare a riscului conform legii 217/2003 republicată, prin care s-a stabilit că există risc iminent, conform constatărilor rezultate prin prisma răspunsurilor oferite de către victime.
În urma celor constatate a fost emis ordin de protecție provizoriu, față de bărbat prin care s-a dispus ca agresorul să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de soție și copii și față de reședința victimelor.
S-a întocmit dosar penaql privind infracțiunile de „violența în familie” „amenințarea” și „violarea de domiciliu”.
Totodată, au fost continuate activitățile de cercetare penală, la data de 24.05.2024, organele de poliție din cadrul Poliției orașului Frasin dispunând efectuarea în continuare a urmăririi penale față de agresor, pentru săvârșirea infracțiunilor de „violență în familie”,) faptă prevăzută şi pedepsită de art. 199 alin. (1) Cod penal raportat la art. 193 alin. (2) și (21) lit. d Cod Penal, „amenințarea”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 206 alin. (1) Cod Penal și „violarea de domiciliu”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 224 alin. (1) și (2) Cod Penal, cu aplic. art. 38 alin. (1) Cod penal
Polițiștii din cadrul Poliței orașului Frasin au dispus măsura preventivă a reținerii pe o perioadă de 24 de ore față de bărbatul agresor, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
Ulterior, bărbatul a fost prezentat în fața magistraților Judecătoriei Gura Humorului cu propunerea de arestare preventivă față de acesta, instanța dispunând arestarea pentru 30 de zile.
Un alt caz privind fapte de violență în familie a fost instrumentat de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, sub coordonarea procurorilor din cadrul unității de parchet.
La data de 21.05.2024 o tânără de 19 ani, din mun. Fălticeni, a formulat o plângere, prin care a sesizat faptul că fostul ei prieten, de 24 ani, din com. Cornu Luncii, a încălcat obligațiile impuse printr-un ordin de protecție, a lovit-o și i-a transmis amenințări cu acte de violență, fiindu-i creată o stare de temere.
Cu privire la aspectele sesizate, s-a constatat faptul că acestea fac obiectul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, în care bărbatul de 24 de ani este cercetat, pentru comiterea infracțiunilor de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia din măsurile prev. la art. 38 alin.1, 4 și 5 lit. a și b și dispuse prin ordinul de protecție, prev. și ped. de art. 47 alin.1 din Legea 217/2003 rep.,, lovire sau alte violențe, prev. și ped. de art. 193 alin.2 și alin.21)1 lit.c din Codul Penal, amenințare, prev. de art. 206 alin. 1 din Codul Penal și tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prev. și ped. de.art. 371 alin.2 din Codul Penal, toate cu aplicarea art.38 alin.1 din Codul Penal.
Cu privire la ordinul de protecție încălcat s-a stabilit faptul că, în luna noiembrie 2023, Judecătoria Fălticeni a emis un ordin de protecție, în favoarea tinerei, prin care fostul ei prieten, a fost obligat la păstrarea unei distanțe de minimum 200 metri față de victimă și locuință acesteia, fiindu-i interzis orice contact cu aceasta, inclusiv, telefonic, prin corespondență sau orice alt mod.
Cu toate acestea, bărbatul de 24 de ani, la data de 18.05.2024, a transmis tinerei prin intermediul unei aplicații on-line, mesaje de amenințare cu acte de violență.
Polițiștii au efectuat acte de cercetare penală și au completat materialul probator, dispunând inclusiv reținerea bărbatului de 24 de ani, ulterior, la data de 24.05.2024 Judecătoria Fălticeni emițând mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile, acesta fiind depus în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.
Polițiștii au dispus reținerea și față de un bărbat de 46 de ani din comuna Ipotești, pentru fapte de violență în familie, ulterior instanța competentă emițând mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
La data de 21.05.2024, ora 21.23, polițiștii SPR 2 Ipotești au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie de 38 ani, din sat/com. Ipotești, despre faptul că fostul soț, de 46 ani, din com. Ipotești, provoacă scandal la domiciliu.
Cu ocazia cercetărilor efectuate au fost identificați cei doi, precum și cele două fiice minore ale lor, de 15 ani și de 10 ani.
Femeia de 38 de ani a declarat verbal faptul că a divorțat de fostul soț din anul 2023, luna august, și încă din acel moment situația dintre aceștia este una tensionată ca urmare faptului că procedura de partaj privind bunurile acestora nu a avut loc.
S-a stabilit că bărbatul s-a deplasat la imobilul unde locuiește fosta soție, iar în urma unor discuții contradictorii și a consumului de alcool, între cei doi a izbucnit un conflict spontan. Ca urmare a conflictului verbal dintre cei doi, bărbatul a amenințat-o pe fosta soție și a distrus ușa de acces din partea din spate a imobilului.
În urma conflictului dintre cei doi soți, bărbatul de 46 de ani a încercat să discute cu cele două fiice ale sale, iar ca urmare a faptului că acestea nu au dorit să poarte un dialog cu tatăl lor aflat în stare de ebrietate, le-a lovit.
A fost întocmit formular de evaluare al riscului, iar în urma răspunsurilor oferite , s-a stabilit că există risc iminent asupra vieții și integrității victimelor, fiind emis ordin de protecție provizoriu.
A fost întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de ,,distrugere”, ,,amenințare” și ,,violență în familie”.
În urma continuării cercetărilor, la data de 24.05.2024, bărbatul a fost prezentat în fața instanței de judecată, iar față de acesta s-a dispus măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de „Violență în familie” prev. și ped de art. 199 alin. 1 raportat la art 193 alin 2 și 21 , lit. B și C, din C. Penal, două fapte; „Amenințarea ”- prev. și ped de art. 206 alin. 1 din C. Penal, „Distrugerea”- prev. și ped de art. 253 alin. 1 din C. Penal, „Tulburarea ordinii și liniștii publice”- prev. și ped de art. 371 alin. 2 din C. Penal,
Bărbatul a fost depus în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!
Ordinul provizoriu de protecție și ordinul de protecție sunt instrumente legislative extrem de eficiente și utile care dau posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.
Totodată, polițiștii au intensificat și activitățile de cercetare penală și asigurare a unui probatoriu solid în cauze în care agresorii au pus în real pericol liniștea și sănătatea membrilor familiei. Doar în ultimele zile, trei agresori au fost reținuți, iar ulterior arestați de către instanțele competente, în baza materialului probator asigurat de către polițiști.
{inAds}
Astfel, la data de 23.05.2024, ora 23.32, Poliția orașului Frasin a fost sesizată prin SNUAU112 de către o minoră cu privire la faptul că mama sa este amenințată cu un cuțit de către tatăl ei.
Echipajul de serviciu s-a deplasat în regim de urgență în zona indicată, stabilind că victima, o femeie de 36 ani, din com. Stulpicani, este căsătorită cu un bărbat, având împreună 8 copii, însă nu mai locuiesc împreună de aproximativ 2 luni de zile, femeia locuind împreună cu copiii la o altă casă.
În noaptea de 23/24.05.2024, bărbatul a intrat în imobilul unde locuiștesoția sa împreună cu copiii, având în mână un cuțit, amenințând-o și bruscând-o.
În conflict, pentru a-și apăra mama a intervenit și un minor de 11 ani, fiul celor doi, moment în care a fost și el agresat de tată.
S-a procedat la intocmirea formularului de evaluare a riscului conform legii 217/2003 republicată, prin care s-a stabilit că există risc iminent, conform constatărilor rezultate prin prisma răspunsurilor oferite de către victime.
În urma celor constatate a fost emis ordin de protecție provizoriu, față de bărbat prin care s-a dispus ca agresorul să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de soție și copii și față de reședința victimelor.
S-a întocmit dosar penaql privind infracțiunile de „violența în familie” „amenințarea” și „violarea de domiciliu”.
Totodată, au fost continuate activitățile de cercetare penală, la data de 24.05.2024, organele de poliție din cadrul Poliției orașului Frasin dispunând efectuarea în continuare a urmăririi penale față de agresor, pentru săvârșirea infracțiunilor de „violență în familie”,) faptă prevăzută şi pedepsită de art. 199 alin. (1) Cod penal raportat la art. 193 alin. (2) și (21) lit. d Cod Penal, „amenințarea”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 206 alin. (1) Cod Penal și „violarea de domiciliu”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 224 alin. (1) și (2) Cod Penal, cu aplic. art. 38 alin. (1) Cod penal
Polițiștii din cadrul Poliței orașului Frasin au dispus măsura preventivă a reținerii pe o perioadă de 24 de ore față de bărbatul agresor, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
Ulterior, bărbatul a fost prezentat în fața magistraților Judecătoriei Gura Humorului cu propunerea de arestare preventivă față de acesta, instanța dispunând arestarea pentru 30 de zile.
Un alt caz privind fapte de violență în familie a fost instrumentat de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, sub coordonarea procurorilor din cadrul unității de parchet.
La data de 21.05.2024 o tânără de 19 ani, din mun. Fălticeni, a formulat o plângere, prin care a sesizat faptul că fostul ei prieten, de 24 ani, din com. Cornu Luncii, a încălcat obligațiile impuse printr-un ordin de protecție, a lovit-o și i-a transmis amenințări cu acte de violență, fiindu-i creată o stare de temere.
Cu privire la aspectele sesizate, s-a constatat faptul că acestea fac obiectul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, în care bărbatul de 24 de ani este cercetat, pentru comiterea infracțiunilor de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia din măsurile prev. la art. 38 alin.1, 4 și 5 lit. a și b și dispuse prin ordinul de protecție, prev. și ped. de art. 47 alin.1 din Legea 217/2003 rep.,, lovire sau alte violențe, prev. și ped. de art. 193 alin.2 și alin.21)1 lit.c din Codul Penal, amenințare, prev. de art. 206 alin. 1 din Codul Penal și tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prev. și ped. de.art. 371 alin.2 din Codul Penal, toate cu aplicarea art.38 alin.1 din Codul Penal.
Cu privire la ordinul de protecție încălcat s-a stabilit faptul că, în luna noiembrie 2023, Judecătoria Fălticeni a emis un ordin de protecție, în favoarea tinerei, prin care fostul ei prieten, a fost obligat la păstrarea unei distanțe de minimum 200 metri față de victimă și locuință acesteia, fiindu-i interzis orice contact cu aceasta, inclusiv, telefonic, prin corespondență sau orice alt mod.
Cu toate acestea, bărbatul de 24 de ani, la data de 18.05.2024, a transmis tinerei prin intermediul unei aplicații on-line, mesaje de amenințare cu acte de violență.
Polițiștii au efectuat acte de cercetare penală și au completat materialul probator, dispunând inclusiv reținerea bărbatului de 24 de ani, ulterior, la data de 24.05.2024 Judecătoria Fălticeni emițând mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile, acesta fiind depus în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.
Polițiștii au dispus reținerea și față de un bărbat de 46 de ani din comuna Ipotești, pentru fapte de violență în familie, ulterior instanța competentă emițând mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
La data de 21.05.2024, ora 21.23, polițiștii SPR 2 Ipotești au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie de 38 ani, din sat/com. Ipotești, despre faptul că fostul soț, de 46 ani, din com. Ipotești, provoacă scandal la domiciliu.
Cu ocazia cercetărilor efectuate au fost identificați cei doi, precum și cele două fiice minore ale lor, de 15 ani și de 10 ani.
Femeia de 38 de ani a declarat verbal faptul că a divorțat de fostul soț din anul 2023, luna august, și încă din acel moment situația dintre aceștia este una tensionată ca urmare faptului că procedura de partaj privind bunurile acestora nu a avut loc.
S-a stabilit că bărbatul s-a deplasat la imobilul unde locuiește fosta soție, iar în urma unor discuții contradictorii și a consumului de alcool, între cei doi a izbucnit un conflict spontan. Ca urmare a conflictului verbal dintre cei doi, bărbatul a amenințat-o pe fosta soție și a distrus ușa de acces din partea din spate a imobilului.
În urma conflictului dintre cei doi soți, bărbatul de 46 de ani a încercat să discute cu cele două fiice ale sale, iar ca urmare a faptului că acestea nu au dorit să poarte un dialog cu tatăl lor aflat în stare de ebrietate, le-a lovit.
A fost întocmit formular de evaluare al riscului, iar în urma răspunsurilor oferite , s-a stabilit că există risc iminent asupra vieții și integrității victimelor, fiind emis ordin de protecție provizoriu.
A fost întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de ,,distrugere”, ,,amenințare” și ,,violență în familie”.
În urma continuării cercetărilor, la data de 24.05.2024, bărbatul a fost prezentat în fața instanței de judecată, iar față de acesta s-a dispus măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de „Violență în familie” prev. și ped de art. 199 alin. 1 raportat la art 193 alin 2 și 21 , lit. B și C, din C. Penal, două fapte; „Amenințarea ”- prev. și ped de art. 206 alin. 1 din C. Penal, „Distrugerea”- prev. și ped de art. 253 alin. 1 din C. Penal, „Tulburarea ordinii și liniștii publice”- prev. și ped de art. 371 alin. 2 din C. Penal,
Bărbatul a fost depus în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!