Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Suceava: soluții pentru un sistem de sănătate mai bun, la nivel regional

Coaliția Votez pentru Sănătate a organizat la Suceava o dezbatere publică cu autorități locale și regionale și un stand de informare pentru publicul larg, ca parte a campaniei de mobilizare publică Votez pentru Sănătate, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din PIB pentru Sănătatea Nouă.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din regiunea Suceava-Botoșani, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Suceava, Botoșani și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.

„Pacienții români au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, indiferent că vorbim de pacienții din București, Suceava sau din alte localități din România, din mediul urban sau rural. Am considerat important să înțelegem cu ce se confruntă în mod real pacienții, medicii, reprezentanții spitalelor, farmaciștii și să găsim soluții împreună cu autoritățile locale, pentru o Sănătate Nouă pentru pacienți”, a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.
{inAds}

„Această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români. Milităm pentru găsirea unor soluții și mai ales pentru acces la inovație medicală, la tratamente de ultimă generație, salvatoare de vieți, pentru toți pacienții români”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, organizație membră a Coaliției Votez pentru Sănătate.

La eveniment au participat și:
  • Teodora Munteanu, Viceprimar Suceava
  • Vasile Tofan, Vicepreședinte Consiliul Județean Suceava
  • Florin Sinescu, Subprefect Suceava
  • Ec. Victor-Cristi Bleorțu, Director General Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Suceava
  • Carmen Horodincu, Inspector Superior Direcția de Sănătate Publică Botoșani
  • Dr. Sorin Hâncu, Președinte Colegiul Medicilor Suceava
  • Dr. Constantin Didi Moșneguțu, Președinte Colegiul Medicilor Botoșani
  • Farm. Alecsandra Achiței, Vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor Suceava
  • Farm. Maricica Cazacu, Președinte Colegiul Farmaciștilor Botoșani
  • Dr. Lăcrămioara Mercore, Președinte Asociația Județeană a Medicilor Generaliști Suceava

În cadrul campaniei, în data de 27 iunie a fost organizat un stand de informare în centrul comercial Iulius Mall Suceava, pentru ca publicul larg să poată vota pentru SĂNĂTATEA NOUĂ. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putut vedea ce ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR (realitate virtuală). Evenimentul de la Suceava este cel de-al șaselea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local, prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, etc.
Mai nouă Mai veche