Buletin de presă, 27 iulie 2024 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 27 iulie 2024 - IPJ Suceava
Zeci de vehicule și persoane urmărite identificate de către polițiști cu utilizarea aplicației E-DAC în ultimele 3 luni

Începând cu data de 31.03.2024, ora 00:00, polițiștii suceveni au operaționalizat și implementează noul sistem de verificare și legitimare, cu utilizarea unei aplicații informatice care oferă beneficii tehnologice și operative atât în activitatea profesională zilnică a polițiștilor cât și pentru principalul beneficiar – cetățeanul.
Verificarea se face imediat, cu ajutorul dispozitivelor mobile și aplicației informatice de mare acuratețe E-DAC, rezulatele evidențiind mențiuni din bazele naționale și europene de date prin interconectare. Interacțiunea cu cetățeanul este mult mai simplă, mai civilizată și mai eficientă.
În ultimele 3 luni zeci de persoane sau vehicule urmărite la nivel național sau interațional, au fost identificate cu sprijinul aplicației informatice, fiind întocmite dosare penale sau dispuse măsuri procesuale adecvate.
Și în cursul zilei de 25 iulie 2024, polițiștii au reușit identificarea unui vehicul neînmatriculat, dar și a unei persoane care figura urmărită încă din luna iunie 2024.

{inAds}

Astfel, la 25.07.2024, ora 07.40, polițiștii din cadrul Poliției Gura Humorului au oprit pentru control un autoturism ce se deplasa pe str. Ștefan cel Mare din oraș Gura Humorului, direcția centru spre Frasin, având atât pe față cât și pe spate montate plăcuțe de înmatriculare confecționate artizanal, respectiv de carton.
Cu ocazia controlului s-a constatat că la volanul autovehiculului se aflaun bărbat de 40 ani, din sat Plutonița.
Conducătorul auto a fost verificat în baza de date E-DAC acesta figurând cu permis, având dreptul de a conduce valabil. Totodată, a fost verificat și autoturismul în cauză cu seria de șasiu, constatându-se că acesta avea retras certificatul de înmatriculare și reținute plăcuțele de înmatricular, întrucât anterior fusese identificat în trafic fără a avea o poliță de asigurare RCA valabilă.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de ,,punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.


Tot la data de 25.07.2024, în jurul orei 14.45, la ghișeul de restuire a permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Suceava s-a prezentat o femeie de 37 ani, din mun. Bacău, jud. Bacău. Fiind efectuate verificări cu aplicația E-DAC, s-a constatat că figurează cu o alertă în vederea extrădării.
Cu acesată ocazie a fost preluată de polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale Suceava și i s-a adus la cunoștință că pe numele său există emisă o semnalare pentru arestare în vederea extrădării, în baza unui mandat european de arestare emis autoritățile judiciare din Germania. Ulterior identificării, persoana a fost condusă și prezentată procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, pe numele său fiind emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Cea în cauză a fost depusă în Centrul de Reținere și Arest Preventiv, femeia figurând urmărită din data de 11.06.2024.


Transporturi ilegale de cherestea interceptate de polițiști

La data de 26.07.2024, ora 09.20, în timp ce executau activități pe linie silvică, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au efectuat semnal regulamentar de oprire pentru control pe D.C. Bilca din comuna Bilca, județul Suceava, unei autoutilitare al cărui conducător auto, la vederea echipajului de poliție, a virat brusc la stânga continuându-și deplasarea pe acest drum comunal în viteză.
S-a procedat la urmărirea și interceptarea mijlocului de transport, stabilindu-se faptul că autoutilitara era condusă de către un bărbat domiciliat în comuna Frătăuții Noi, județul Suceava, care transporta cherestea rășinoase. Acesta a prezentat un aviz de însoțire electronic, însă cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că mențiunile cuprinse în acest aviz (kilometraj auto, speciile și cantitatea materialulul lemnos transportat, data și ora start transport) nu corespund cu realitatea.
Astfel, transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic din cadrul acestui ocol pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul a transportat fără aviz de însoțire cantitatea de 2.30 mc cherestea rășinoase în valoare de 2.060 lei .
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 Modificată iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


De asemenea, în jurul orei 03:15, polițiștii SPR 13 Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu și desfășurând activități pe linie rutieră au procedat la oprirea regulamentară, a autoutilitarei condusă de către un bărbat de 50 ani, domiciliat în orașul Vicovu de Sus.
În urma controlului, s-a constatat că autovehiculul era încărcat cu material lemons, iar conducătorul auto a prezentat un aviz de însoțire, pentru cantitatea de 4,7412 mc cherestea rășinoase. Întrucât existau dubii cu privire la cantitatea reală din autoutilitară, conducătorului acesteia i s-a adus la cunoștință faptul că va fi nevoit să însoțească organele de poliție la depozitul de materiale lemnoase de pe raza comunei Zamostea, în vederea inventarierii.
În timpul verificărilor efectuate de către lucrătorii de poliție, pe DJ 291A Mușenița, a fost oprită regulamentar și o a doua autoutilitară condusă de către un bărbat de 33 ani, domiciliat în com./sat Frătăuții Noi.
În urma controlului autoutilitarei s-a constatat că autovehiculul era încărcat cu material lemons, iar conducătorul auto a prezentat un aviz de însoțire, pentru cantitatea de 2,208 mc cherestea rășinoase. Întrucât existau dubii cu privire la cantitatea reală din autoutilitară, și acestui conducător auto i s-a adus la cunoștință faptul că va fi nevoit să însoțească organele de poliție la depozitul de materiale lemnoase de pe raza comunei Zamostea, în vederea inventarierii.
Astfel, cei doi șoferi cu vehiculele au fost conduși la depozitul Zamostea-Lunca ce aparține Ocolului Silvic Adâncata, unde materialul lemnos a fost inventariat.
S-a constatat că în prima autoutilitară a fost transportată o cantitate de 11,05 metri cubi cherestea rășinoase, rezultând astfel un plus de 6,30 mc cherestea rășinoase în valoare de 5.644 lei, ce a fost reținut în vederea confiscării, iar în a două autoutilitară a fost transportată o cantitate de 4,048 metri cubi cherestea rășinoase, rezultând astfel un plus de 1,84 mc cherestea rășinoase în valoare de 1.648 lei, ce a fost reținut în vederea confiscării.
Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a celor doi conducători auto, conform prevederilor LG 171/2010.
Materialul lemnos a fost confiscat și dat în custodie Ocolului Silvic Adâncata.


În jurul orei 08:00, în timp ce polițiștii din cadrul S.P.R. 7 Mălini, se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat pe Str. Poienii din sat./com. Mălini, jud. Suceava, o autoutilitară
Condusă de către un bărbat din mun. Fălticeni, jud. Suceava, care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea acestuia la Ocolul Silvic Mălini în vederea confiscării materialului lemnos.
În urma inventarierii s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 1,18 metri cubi cherestea-rășinoase, în valoare de 590 lei, materialul lemnos fiind confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Mălini, iar conducătorul auto a fost sancționat conform Lg. 171/2010 cu 2.000 lei.


Nu consumați alcool sau droguri și vă urcați la volan!

În ziua de 26.07.2024, ora 16,00, polițiștii echipajului de poliţie rutieră din cadrul Poliției Orașului Gura Humorului, în timp ce acţionau în cadrul unei acţiuni pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice pe raza localității Gura Humorului pe Bld Bucovina, l-au identificat în trafic pe un șofer de 63 ani, din mun. Suceava, jud. Suceava, care se afla la volanul autoturismului, circulând pe Bld Bucovina pe direcția Suceava către Frasin.
Deoarece, conducătorul auto emana miros de băuturi alcoolice, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotestul, rezultatul fiind de 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care acesta a fost condus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului,de lucrători din cadrul Poliției Gura Humorului-Compartimentul Rutier unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana care, aflată sub influența băuturilor alcoolice, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin.1 din C.P.


Evenimente rutiere cercetate de către polițiști

La 26.07.2024, în jurul orei 20.00, un bărbat de 75 ani, din sat Sasca Mică, com. Cornu Luncii, se deplasa pe bicicletă pe strada Principală din localitate din direcția Cornu Luncii-Sasca Mică, moment în care din cauza stării de ebrietate, s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă, provocându-și leziuni la nivelul feței.
La fața locului a sosit un echipaj din cadrul SMURD Fălticeni, care i-a acordat primele îngrijiri medicale, biciclistul refuzând transportul la o unitate spitalicească. Fiind testat cu aparatul etilometru, bărbatului i-a rezultat o concentrație alcoolică de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Biciclistul a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002 cu amendă în valoare de 1.485 lei.


La 25.07.2024, în jurul orei 09.25, un bărbat a condus autoturismul pe DN2, din direcţia sat/com. Dărmănești către mun. Suceava și a intrat în coliziune cu autoturismul care rula în fața sa.
În urma coliziunii, două pasagere din cele două autoturisme au suferit leziuni ușoare.
Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, în aplicarea prevederilor art. 190 C.p.p. fiindu-le prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea „vătămare corporală din culpă”.


La data de 25.07.2024, ora 18:00, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că pe raza comunei Vicovu de Jos a avut loc un accident rutier cu implicarea a trei autoturisme.
La data de 25.07.2024, în jurul orei 17:50, un bărbat din sat/com. Voitinel, a condus autoturismul în direcția DN 2H – Vicovu de Jos și a încetinit în spatele unui autotusrim parcat, pentru a acorda prioritate unui alt autoturism care circula din sens opus.
În acel moment, autoturismul a fost acroșat ușor în partea din spate de un alt vehicul condus de către un bărbat din com. Vicovu de Jos, jud. Suceava, care circula în aceeași direcție de deplasare, producându-se un impact cu o a treia mașină care circula din sens opus.
În urma evenimentului rutier a rezultat o persoană rănită ușor și s-a stabilit că unul dintre șoferi nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Toți șoferii impplicați au fost testați cu aparatul etilotest, fiindu-le recoltate și probe biologice.
S-a întocmit dosar de urmărire penală, urmând a se stabili toate circumstanțele producerii evenimentului rutier.


La data de 25.07.2024, ora 23.10, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată despre faptul că în zona intersecţiei de la Nordic (str. Bd. George Enescu) din mun. Suceava a avut loc un accident rutier cu implicarea a trei autoturisme.
La data de 25.07.2024, ora 23.00, o tânără de 21 ani din com. Moara, jud. Suceava, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe str. Bd. George Enescu, având direcția de deplasare dinspre str. Mărăşti spre str. Calea Obcinilor din mun. Suceava, a intrat în coliziune frontală cu autoturismul condus de către un bărbat din loc. Gura Humorului, jud. Suceava. Ca urmare a impactului dintre cele două vehicule, unul dintre vehicule a fost proiectat într-un al treilea autoturism.
S-a procedat la testarea conducătorilor auto, cu aparatul etilometru rezultatele fiind negative in toate cazurile, ulterior fiindu-le prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătoarei auto de 21 de ani, precum și a șoferului cu care a intrat în coliziune și a altor doi pasageri din mașina acestuia.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (2), (3) şi (4) din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche