Femeie în stare foarte gravă după ce a fost mușcată de un șarpe. I s-a administrat ser antiviperin la Spitalul Județean Suceava

Femeie în stare foarte gravă după ce a fost mușcată de un șarpe. I s-a administrat ser antiviperin la Spitalul Județean Suceava
O femeie a fost transportată de urgenţă la Spitalul Județean Suceava pentru a-i fi administrat ser antiviperin, după ce a fost atacată de un şarpe.

Incidentul a avut loc miercuri, în localitatea Racovăţ, comuna Pomârla, județul Botoșani, aproape de orele amiezei. Femeia, de 54 de ani, se afla în curtea casei, iar la un moment dat a simţit două înţepături puternice la nivelul gambei drepte. A tras, speriată, piciorul, pentru a vedea silueta unui şarpe care se retrăgea într-o tufă lângă care călcase. Speriată, femeia a fugit în casă şi a sunat la 112 pentru a cere ajutor. A început imediat să se simtă rău, cu senzaţii de vomă, ameţeală şi tensiune scazută.

A fost preluată de o ambulanţă şi transportată de urgenţă la cea mai apropiată unitate sanitară, Spitalul Municipal Dorohoi.
{inAds}

„Starea pacientei a fost gravă de la început. Prezenta manifestările unui şoc anafilactic, cu tensiune mică, reacţie locală importantă la muşcătură şi o stare generală influenţată”, a precizat medicul primar Cristian Simionescu, coordonator al dispeceratului SJA-SMURD, citat de Monitorul de Botoșani.

Medicii au realizat gravitatea muşcăturii de şarpe şi au solicitat transferul femeii într-o unitate sanitară în care există ser antiviperin. O ambulanţă cu medic a preluat-o pe femeie şi a tansportat-o de urgenţă în judeţul Suceava. 

„Este vorba despre o specie necunoscută de şarpe. Pacienta a ajuns în serviciul nostru, a fost stabilizată şi echilibrată şi direcţionată către Spitalul de Urgenţă Suceava, pentru administrarea de ser antiviperin”, a precizat medicul primar Valerian Andrieş, managerul Spitalului Municipal Dorohoi.


Când se administrează serul antiviperin în cazul muşcăturii de şarpe

Procedura în cazul pacienților mușcați de șarpe:
  • Liniştirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia. Acesta va fi aşezat întins pe spate (sau în poziţie laterală de siguranţă, dacă este inconştient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al şarpelui.
  • Apelarea Numărului Unic de Urgenţă 112 sau a Dispeceratului Naţional Salvamont – 0372126668. Pentru a anunţa evenimentul şi a oferi detalii asupra stării victimei şi a localizării acesteia (eventual coordonate GPS).
  • Curăţarea plăgii cu apă oxigenată sau cu apă curată.
  • Trebuie scoase inele, brăţări sau altele asemenea de la nivelul membrului muşcat deoarece în caz de apariţie a edemului. Înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acţiona ca un garou.

„Proximal de plaga muşcată se aplică un pansament cu o faşă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulaţia sanguină arterială, cât să se poată introduce un deget sub bandaj”, se mai arată în recomandări.
Mai nouă Mai veche