Istoria popularității la cursele cu cai

Cursele de cai reprezintă unul dintre cele mai populare sporturi din întreaga lume. Este de asemenea un sport care, încă de la începuturile lui, a fost asociat cu pariurile. În prezent, este al cincilea cel mai pariat sport din lume, după fotbal, cricket, baschet și tenis.

Dar spre deosebire de alte sporturi, pariurile pe curse de cai reprezintă un element cheie din experiența participării la un asemenea eveniment. Fără să pariezi, participarea pare lipsită de sens și nu vei avea parte de o asemenea adrenalină. Trebuie să ții cu cineva, iar acest lucru se poate face dacă pariezi pe un jocheu/cal.

În prezent, pe platformele de gambling online din România, poți să pariezi pe curse de cai virtuale. Le găsești la operatori de top, precum Netbet sau Maxbet. Aici te distrezi și cu jocuri cu coroane gratis, printre multe altele. Vei putea vedea o simulare a unor curse de cai, iar acestea se desfășoară la un interval de numai câteva minute.

Istoria curselor de cai

În diferitele sale forme, cursele de cai există de milenii. În antichitate, romanii organizau curse de cai și cu care de luptă pe hipodromuri. De asemenea, și grecii antici se bucurau de un asemenea sport și aveau atât curse de călărie, cât și curse cu care. Aceste curse au jucat un rol important și pentru primele Jocuri Olimpice.

Sunt dovezi arheologice conform cărora cursele de cai sunt și mai vechi decât atât. Primele dovezi sunt chiar din jurul anului 4500 î.e.n., atunci când triburile au început să domesticească specii de caii.

După o pauză de mai multe secole, Evul Mediu a reprezentat perioada renașterii acestor curse. În secolul al XIX-lea, cavalerii englezi care au participat la cruciade au adus cai de origine arabă în Europa.

În următoarele 4 secole, nobilii englezi (și nu numai) s-au ocupat de încrucișarea armăsarilor arabi cu iepele europene. Scopul era să creeze cai puternici, dar și rezistenți. Astfel, această activitate a dus și la competiții între cavaleri. Aceștia organizau evenimente unde voiau să vadă care cai sunt mai puternici.

Cursele de cai moderne

După secole de încrucișări, în secolul al XVIII-lea, cursele de cai au devenit un sport profesionist. Perioada este marcată și de formarea Marii Britanii, deci sportul a apărut într-o perioadă de mari schimbări.

Primele curse erau cu doar doi cai, ca într-un meci, dar la scurt timp, au apărut curse unde participau mai mulți cai. Sportul a crescut în popularitate într-un mod extrem de rapid și pe tot teritoriul Marii Britanii, au început să apară noi curse, însoțite, bineînțeles, de pariuri.

Odată cu această explozie, au crescut și premiile, dar și nevoia pentru un set de reguli clare. De aceea, în 1750, a apărut Jockey Club, autoritatea care supraveghează cursele de cai. Ca să facem o paralelă, acesta are același rol cu FIFA pentru fotbalul mondial. Jockey Club operează și în ziua de astăzi.

Și pentru că Marea Britanie era la acea vreme un mare imperiu colonial, a exportat acest sport în coloniile sale. Așa a ajuns și în America, care a rămas și după ce SUA nu a mai fost o colonie. În 1894, a apărut American Jockey Club, versiunea americană a federației britanice.

Istoria pariurilor pe curse de cai

Istoria pariurilor în general este marcată de multe restricții și regularizări, dar cursele de cai reprezintă o excepție. Acestea au fost unul dintre puținele sporturi unde pariurile au fost legale, cel puțin în marea majoritate a regiunilor.

Chiar primele curse de cai din secolul al XVIII-lea au atras mulți spectatori și de atunci puteau paria pe câștigători. Pariurile au fost o sursă importantă de finanțare.

Dar în Statele Unite, cursele de cai au avut probleme din cauza restricțiilor în ceea ce privește jocurile de noroc. La începutul secolului al XX-lea, Prohibiția a făcut ca acest sport să ajungă în pragul dispariției. Din 314 circuite în 1900, au rămas deschise doar 25 în 1908.

Așadar, ascensiunea și decăderea curselor de cai în Statele Unite sunt strâns legate de permiterea și interzicerea pariurilor. Pentru că nu puteau paria, spectatorii și-au pierdut interesul pentru acele curse.

Impactul asupra economiei

La fel ca orice alt joc de noroc, impactul asupra economiei a fost unul mare și pozitiv. Cursele de cai din Statele Unite aduc un venit anual de circa 2,75 miliarde de dolari.

Așadar, în continuare, cursele de cai au fost importante pentru generarea veniturilor și pentru economiile naționale ca urmare a taxelor.

Concluzii

Cursele de cai există de pe vremea când oamenii au început să domesticească aceste animale. În istoria modernă, pariurile au avut un rol esențial în dezvoltarea acestei industrii. Totodată, restricțiile cu care s-au confruntat jocurile de noroc au dus la prăbușirea acestui sport.

Putem spune că pariurile și cursele sunt foarte strâns legate. Și în prezent, aceste pariuri pe curse sunt foarte populare pentru că nu trebuie să aștepți prea mult ca să vezi rezultatul.

Mai nouă Mai veche