VIDEO Camion confiscat și dosar penal pentru un transport ilegal de cherestea, după o sesizare făcută de activistul Mihai Ghinghiloschi

Camion confiscat și dosar penal pentru un transport ilegal de cherestea, după o sesizare făcută de activistul Mihai Ghinghiloschi
La data de 16 iulie 2024, la ora 20:35, polițiștii Secției de Poliție Rurală Vadu Moldovei au fost sesizați prin 112 de către activistul de mediu Mihai Ghinghiloschi, din grupul Străjerii Pădurilor, cu privire la faptul că un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă transportă ilegal material lemnos.

În baza sesizării, la fața locului s-a deplasat patrula de serviciu care a identificat ansamblul rutier pe DN2 / E85, în comuna Forăști din județul Suceava. Autovehiculul era oprit pe partea dreaptă a carosabilului, pe direcția de mers spre Roman.

Conducător al vehiculului a fost identificat Sorin L., de 54 de ani, din comuna Gugești, județul Vrancea, care a prezentat un aviz letric încărcat în aplicația SUMAL 2 pentru cantitatea de 37,470 metri cubi cherestea rășinoase, emis de SC Eeuro Soft Wood SRL din comuna Slatina, de la punctul de lucru din comuna Cornu Luncii, având ca destinație SC Boghiady SRL din comuna Slobozia Bradului, județul Vrancea.
{inAds}

Cu ocazia controlului avizului letric s-a constatat faptul că șoferul ansamblului a activat opțiunea start transport la data de 16 iulie 2024, la ora 20:59, în aplicația Sumal 2.0, moment când acesta era deja în trafic în satul Oniceni, comuna Forăști.

Ansamblul rutier a fost indisponibilizat la sediul fostului Ocol Silvic Fălticeni, unde a fost sigilat și dat în custodie paznicului unității, urmând să fie condus la Ocolul Silvic Dolhasca pentru inventarierea materialului lemnos, și pentru luarea măsurilor legale care se impun.

La data de 17 iulie 2024, lucrătorii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava s-au deplasat la sediul Ocolului Silvic Dolhasca unde au procedat la inventarierea materialului lemnos transportat cu ansamblul rutier mai sus-menționat, fiind găsită o cantitate de 38,54 metri cubi cherestea rășinoase, specia molid.

Având în vedere faptul că, transportul a fost efectuat fără a avea documente de proveniență, întrucât conducătorul nu a acționat opțiunea „start transport” din aplicația SUMAL 2.0, la plecarea din com. Cornu Luncii și a făcut acest lucru în satul Oniceni, com. Forăști, Jud. Suceava, cantitatea de material lemnos inventariată în valoare de 34.531 lei a fost indisponibilizată și dată în custodie Ocolului Silvic Dolhasca.

Totodată, ansamblul rutier format din cap tractor marca Volvo și semiremorca, în valoare de circa 55.000 euro, a fost imobilizat la spațiul special amenajat de pe raza comunei Stroiești, județul Suceava, până la finalizarea cercetărilor.

A fost întocmit dosar de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de „transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente specifice de transport”.

VIDEO:

Mai nouă Mai veche