Buletin de presă, 15 august 2024 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 15 august 2024 - IPJ Suceava
Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a pietonilor și prevenirea accidentelor rutiere pe fondul indisciplinei pietonale desfășurată de polițiști

În contextul situaţiei operative existente la nivelul judeţului Suceava, în scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, în data de 14.08.2024, Serviciul Rutier împreună cu formaţiunile rutiere din cadrul I.P.J. Suceava au organizat şi executat acțiuni preventiv-reactive, privind impunerea respectării regulilor privind acordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special destinate precum și a respectării de către pietoni a normelor privind traversarea drumurilor publice doar prin zonele trecerilor de pietoni.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale dintre care 23 au fost aplicate pietonilor pentru traversarea neregulamentară a străzii.
De asemenea, a fost reținut un permis de conducre epentru neacordarea priorității de trecere pentru pietoni și a fost retras un certificat de înmatriculare pentru un autovehicul al cărui șofer efectua activități de transport persoane fără licență.
{inAds}
Reamintim cetăţenilor că se impune respectarea unor reguli elementare de autoprotecţie, menite sa prevină evenimente rutiere nefericite, având în vedere faptul că traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere cu consecinţe deosebit de grave.
Minorii,trebuie să traverseze străzile sau drumurile pe marcajul pietonal prin dreptul indicatoarelor TRECERE PENTRU PIETONI iar acolo unde sunt instalate semafoare , numai la culoarea verde a acestora. Inainte de a traversa prin aceste locuri, este necesara asigurarea atentă din ambele sensuri.
Pietonii trebuie să circule numai trotuare sau pe potecile laterale amenajate, sau acolo unde acestea nu exista să se deplaseze numai pe partea stânga a drumurilor publice , cât mai aproape de margine. Traversarea drumurilor publice se face numai prin locuri special amenajate si semnalizate prin indicatoare sau marcaje si pe culoarea verde a semaforului, după o temeinica asigurare. In cazul bicicliştilor, nesemnalizarea si neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers,in special spre stânga si la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie cauze principale ale evenimentelor rutiere care apar din culpa lor.
Pe lângă respectarea cu stricteţe a normelor rutiere, în relaţiile care intervin in traficul rutier este necesar sa existe si politeţe – mod de comportare care se caracterizează prin buna cuviinţă, respect, amabilitate, in relaţiile cu ceilalţi participanţi la trafic. Aşadar pe lângă atenţie, îndemânare , corectitudine ,traficul rutier presupune şi o atitudine binevoitoare si respect faţă de partenerul de drum.


Material lemnos confiscat și sancțiuni contravenționale în valoare de peste 50.000 lei aplicate de polițiști pentru transporturi ilegale de lemn

În continuarea verificărilor privind două transporturi de material lemnos din data de 13.08.2023, polițiștii s-au deplasat la Cantonul Silvic Cotu împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Frasin și cu lucrători din cadrul ISCTR Suceava, pentru verificarea a două ansambluri de vehicule imobilizate.
În cursul verificărilor efectuate conducătorii celor două ansambluri auto au refuzat cântarul, astfel că au fost reținute plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale ansamblurilor, șoferii fiind sancționați contravențional conform prevederilor OG 43/199 (refuz cântar) cu suma de 20.000 lei fiecare.
De asemenea, s-a procedat la inventarierea materialului lemnos de către reprezentanții Ocolului Silvic Frasin, ocazie cu care s-a constatat faptul că în primul ansamblu auto se afla încărcată cantitatea de 0,96 m3 în plus decât ce era specificat în avizul de însoțire, această cantitate fiind confiscată și lăsată în custodia podurarului de canton.
Totodată, a fost inventariată și cantitatea de lemn din cel de-al doilea ansamblu auto, rezultând o diferență de 3,98 m3 în plus față de cantitatea evidențiată în aviz, această cantitate fiind confiscată și lăsată în custodia pădurarului de canton.
Conducătorii auto au fost sancționați contravențional conform prevederilor art. 19 alin. 2 lit. b, pct.1 din Legea 171/2010 și respectiv art. 19 alin. 2 lit. b, pct. 2 din Legea 171/2010 cu amendă în valoare de 4.000 lei.


În această dimineață, la data de 15.08.2024, în jurul orelor 05:30, polițiștii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu și desfășurând activități pe linie rutieră au procedat la oprirea regulamentară, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a autoutilitarei condusă de către un bărbat domiciliat în com./sat Frătăuții Noi, județul Suceava.
Fiind întrebat despre marfa pe care o transportă, șoferul a declarat verbal faptul că transport câțiva baloți de fân la un amic de-al său din județul Botoșani, comuna Ibănești.
În urma controlului autoutilitarei s-a constatat că aceasta era încărcată cu 8 baloți de fân, iar în spatele acestora se afla material lemons acoperit cu o prelată. Conducătorul auto a precizat faptul că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat sau documente de proveniență. Întrucât nu deținea documente, conducătorului vehiculului i s-a adus la cunoștință faptul că va fi nevoit să însoțească organele de poliție la depozitul de materiale lemnoase de pe raza comunei Zamostea, jud. Suceava, în vederea inventarierii.
În aceste condiții, șoferul a fost condus la depozitul Zamostea-Lunca ce aparține Ocolului Silvic Adâncata, unde materialul lemnos a fost inventariat de către maistru silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, constatându-se faptul că în autoutilitara a fost transportată o cantitate de 0,363 metri cubi cherestea rășinoase sub formă de rigle, 0,282 metri cubi cherestea rășinoase sub formă de scânduri și 1,20 metri cubi lemn foc rășinoase, însumând o cantitate de 1,845 mc material lemnos fără documente, în valoare de 784 lei.
Întreaga cantitate a fost reținută în vederea confiscării.
Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto, conform prevederilor LG 171/2010.


La data de 13.08.2024, în jurul orelor 15:05, lucrătorii Poliției orașului Siret, au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că o autoutilitară cu material lemons este oprită pe str. Plăieșilor din orașul Siret.
În urma verificărilor în aplicația SUMAL autoutilitara în cauză, nu deținea documente de proveniență pentru materialul lemons, însă nu a fost identificat conducătorul autoutilitarei.
În data de 14.08.2024 în jurul 19.10, la fața locului s-a prezentat șoferul respectiv un bărbat din localitatea Sucevița, jud. Suceava care a declarat că este conducătorul autoutilitarei și nu deține documente de proveniență pentru materialul transportat.
În aceste condiții, șoferul a fost condus la depozitul Zamostea-Lunca ce aparține Ocolului Silvic Adâncata, unde materialul lemnos a fost inventariat de către maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, constatându-se faptul că în autoutilitara a fost transportată o cantitate de 1,04 metri cubi lemn foc rășinoase molid, ce a fost reținut în vederea confiscării, întocmindu-se procesul verbal de constatare a contravenției.
Materialul lemnos a fost lăsat în custodie maistrului silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata și urmează a fi valorificat de către reprezentanții Ocolul Silvic Adâncata.


Evenimente rutiere cercetate de către polițiști

La data de 14.08.2024, ora 11:31, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la producerea unui accident rutier soldat cu victime omenești, în afara localității Bădeuți, oraș Milișăuți, jud. Suceava.
În baza sesizării, la nivelul Poliției Mun. Rădăuți s-a constituit echipa operativă, iar în urma deplasării la locul producerii evenimentului rutier, cât și a verificărilor efectuate a rezultat că la data de 14.08.2024, în jurul orei 11:30, un bărbat a condus autoturismul pe DN 2H, în afara localității Bădeuți, oraș Milișăuți, jud. Suceava și aintrat în coliziune cu o autoutilitară.
Ca urmare a impactului, a rezultat avarierea vehiculelor, cât și rănirea ușoară a unei pasagere din autoturism.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care li s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


La data de 14.08.2024, ora 18:16, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin apel la S.N.U.A.U. 112, despre faptul că pe strada Unirii din municipiul Vatra Dornei, jud. Suceava o persoană a căzut cu bicicleta pe stradă.
Echipa operativă deplasată la fața locului, cu ocazia primelor cercetări, a stabilit că o femeie, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe strada Unirii, din municipiul Vatra Dornei, spre comuna Dorna Arini, pe DN 17B, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, pe sensul său de mers.
În urma impactului, a rezultat rănirea ușoară a biciclistei, care a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul indicând valoarea de 0,53 mg/litru alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de ,,vătămarea corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. (1), (2) și (3) din Codul penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.


La data de 15.08.2024, în jurul orei 04:40, un tânăr în vârstă de 20 ani, din localitatea Milișăuți, în timp ce conducea autoturismul pe DN2H, din direcția localității Rădăuți către orașul Milișăuți, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a părăsit partea carosabilă, pe partea dreaptă a direcției de deplasare.
În urma evenimentului, conducătorul autoturismului a suferit leziuni ușoare.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate două mostre biologice de sânge la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2 raportat la art. 194, alin. 1, lit. ”b” din Codul Penal și infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul Penal.


Mandate puse în executare de către polițiști

La data de 14.08.2024, ora 14.40 Poliția mun.Fălticeni a primit spre executare mandatele de executare a pedepsei închisorii emise de către Tribunalul București – Secția penală, privind pe doi bărbați condamnați la o pedeapsă de 4 ani și 10 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ”trafic internațional de droguri de mare risc”, respectiv 4 ani și 2 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ”trafic internațional de droguri de mare risc”
La aceeași dată, cei doi au fost identificați și au fost introduși în Penitenciarul Botoșani.


Ordin de protecție provizoriu emis de către polițiști

Polițiștii Secției nr. 10 Poliție Rurală Gura Humorului au continuat verificările într-o sesizare privind fapte de violență în familie, victimă fiind o femeie domiciliată în sat/comuna Berchișești, județul Suceava.
Polițiștii s-au deplasat la domiciliul persoanei vătămate, unde a fost identificată și i-a fost aplicat formularul de evaluare a riscului, reieșind faptul că există risc iminent, aceasta manifestându-și dorința pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu
În acest context, lucrătorii din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului au emis ordin de protecție provizoriu împotriva soțului femeii, luându-se măsura evacuării acestuia de la locuința de domiciliu.
Totodată s-a dispus măsura de interdicției de a se apropia de victimă, la o distanță de 500 m, fiindu-i aduse la cunoștință despre ordinul de protecție, atât persoanei vătămate cât și celui împotriva căruia s-a emis ordinul de protecție provizoriu.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”Violență în familie”, faptă prev. și ped. de art. 199 alin. 1, raportat la art. 193 alin. 1 din Codul Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural prin Parchetul de pe Lângă Judecătoria Gura Humorului.


Șofer de camion identificat băut la volan

La data de 14.08.2024, ora 13.31, lucrătorii din cadrul SPR 9 Șcheia au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe VO2P, în apropierea sensului giratoriu din comuna Moara, jud. Suceava arde un camion.
La fața locului s-au deplsat polițiștii dar și echipaj ISU Suceava, stabilindu-se că vehiculul de mare tonaj transporta mai mulți paleți cu marmură.
Acesta se deplasa din direcția comuna Șcheia spre sat Cumpărătura pe VO2P iar la aproximativ 200 de metri de sensul giratoriu care face legătura între miunicipiul Suceava și comuna Moara a explodat un cauciuc al remorcii, motiv pentru care a izbucnit un incendiu la una din roțile dreapta spate.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la U.P.U. Suceava unde i-au fost recoltate mostre de sânge în vederea determinării alcooliemiei în sânge.
În cauza a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prev. de art. 336 alin. (1) din Cod Penal, urmând a fi soluționat procedural de către lucrătorii Secției 9 Poliție Rurală Șcheia.
Mai nouă Mai veche