Lemn scump și rar folosit pentru fabricarea viorilor, confiscat la Sucevița

Lemn scump și rar folosit pentru fabricarea viorilor, confiscat la Sucevița
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea au efectuat o nouă captură de material lemnos de esență foarte rară, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare.

În lunile ianuarie și aprilie 2024, aceiași polițiști din cadrul SPR Marginea au confiscat transporturi similare, abordând cu profesionalism un segment infracțional distinct în ceea ce privește activitatea ilicită în spectrul silvic. Provocările permanente în acest domeniu impun o prezență tot mai intensă a polițiștilor și o manieră proactivă de lucru, în sistem integrat, cu reprezentanții celorlate instituții și entități cu atribuții în domeniu dar și o pregătire profesională crescută a polițiștilor.
{inAds}

Miercuri, 14 august 2024, în jurul orei 23:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea, au obținut informații cu privire la faptul că pe raza comunei Sucevița, județul Suceava și-a făcut apariția o autoutilitară despre care se dețineau date că ar fi implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, materialul lemnos care ajunge să fie comercializat pe raza județului Mureș, la un preț însemnat, în vederea fabricării de instrumente muzicale, fiind dispuse imediat activități specifice.

Au fost desfășurate patrulări și pânde pe raza comunelor Sucevița și Marginea, județul Suceava, iar în jurul orei 23:50 autoutilitara a fost reperată în parcarea unui complexului turistic din localitatea Sucevița, fiind încărcată cu materiale lemnoase, respectiv paltin de munte.

S-a stabilit identitatea conducătorului auto ca fiind un bărbat din comuna Hodac, satul Toaca, județul Mureș, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei. Cu privire la materialul lemons transportat acesta a indicat faptul că nu deține aviz de însoțire a materialului lemons.

S-a procedat la efectuarea de verificări în baza de date Sumal 2.0 Control, sens în care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu figura niciun aviz emis.

În continuare, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare de pe raza Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii și luării măsurilor legale.

Astfel, în urma activităților de inventariere desfășurate de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a rezultat că în autoutilitara se afla cantitatea de 3,825 metri cubi bușteni pentru gater specia paltin de munte.

Șoferul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 3,825 metri cubi bușteni pentru gater specia paltin de munte a fost confiscată și predată în custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 40.000 lei (8.000 euro).

Lucrătorii silvici au menționat faptul că lemnul de paltin creț, este o specie rară de lemn și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat.

La nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, vor fi continuate activitățile de monitorizare și combatere a transporturilor ilegale de materiale lemnoase, în special de paltin de munte creț.
Lemn scump și rar folosit pentru fabricarea viorilor, confiscat la Sucevița
Lemn scump și rar folosit pentru fabricarea viorilor, confiscat la Sucevița
Mai nouă Mai veche