Spitalul Județean Suceava anunță al patrulea caz de infecție cu virusul West Nile. Evoluția pacientului este favorabilă

Spitalul Județean Suceava a înregisrat cel de-al patrulea caz de infecție cu virusul West Nile la un pacient în vârstă de 69 de ani, internat în data de 13 august 2024 cu suspiciunea de meningită.

„Evoluția pacinetului este favorabilă, urmând să fie externat în cursul zilei de vineri”, a declarat medicul Dan Teodorovici.

Reamintim că Spitalul Județean Suceava a confirmat, luni, 19 august, primele trei cazuri de infecție cu virusul West Nile, la persoane din localitățile Fântânele, Suceava și Bosanci.
{inAds}

Este vorba despre trei pacienți cu vârste de 81, 83 și 88 de ani, care s-au prezentat la spital cu simptome de febră, cefalee și sindrom confuzional, fiind diagnosticați cu meningită.

Pentru identificarea agentului patogen s-a făcut puncție cu recoltare de lichid cefalorahidian (LCR ). În urma analizei LCR-ului s-a identificat virusul West Nile la toți cei trei pacienți.

Pacientul de 81 de ani a avut evoluție favorabilă și a fost externat la data de 17 august.

Pacientul de 83 de ani având și alte comorbidități a decedat, din pacate, în cursul zilei de luni, 19 august, din cauza agravării patologiilor asociate.

Pacientul de 88 de ani, din Bosanci, internat la 29 iulie, a avut evoluție nefavorabilă, cu agravarea stării generale și transfer în ATI la 1 august, starea acestuia fiind în continuare gravă.

„Infecția se produce în urma înțepăturii de țânțar infectat cu acest virus, țânțarii de la noi preluând virusul aparent de la păsările migratoare. În majoritatea cazurilor infecțiile la oameni sunt asimptomatice, dar un mic procent pot dezvolta forme grave”, a transmis medicul Dan Teodorovici de la Spitalul Județean Suceava.

DSP Suceava a  recomandă populației să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelante pentru țânțari, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casa (prin plase de protecție la ferestre, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

West Nile este un virus care este transmis la oameni, în principal, prin înțepătura țânțarilor infectați. Conform OMS, în 80% din cazurile de infecție cu West Nile la om nu apar simptome și doar 20% dintre cei infectați dezvoltă febră West Nile în formă moderată sau severă. Persoanele vârstnice și pacienți imunocompromiși au un risc mai mare de a dezvolta boala neuroinvazivă West Nile. Din păcate, nu există vaccin împotriva infecției cu virusul West Nile sau tratament specific.
Mai nouă Mai veche