Studii de licență în sistem dual, din toamnă, în cinci universități din România, printre care și USV

Studii de licență în sistem dual, din toamnă, în cinci universități din România, printre care și USV
Guvernul a aprobat în cea mai recentă ședință înființarea a 18 programe de licență duală în cinci universități din România. Asta înseamnă că elevii care învață într-un liceu dual – cu practică direct la operatorul economic – vor putea continua studiile și după încheierea liceului, în același domeniu, cu același operator economic. Primele înscrieri la programele cu licență duală se vor putea face din luna septembrie a acestui an, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic. El a fost organizat până acum doar la nivel de liceu și are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Cele 18 programe de licență duală la care absolvenții de liceu se vor putea înscrie începând cu luna septembrie sunt disponibile la următoarele universități:
  • Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București,
  • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca,
  • Universitatea Politehnica Timișoara,
  • Universitatea „Ovidius” din Constanța,
  • Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
{inAds}

La programele de licență duală se pot înscrie și elevii care nu au învățat la un liceu cu învățământ dual.

„Aceste programe sunt concepute să îmbine activitatea didactică de la clasă cu practica de specialitate la operatorul economic, oferind studenților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile direct în mediul profesional. Sistemul dual implică colaborarea strânsă între universități și operatorii economici, asigurând o pregătire adaptată cerințelor pieței muncii. Începând cu anul școlar 2029-2030, învățământul tehnologic la nivel preuniversitar se va desfășura exclusiv în sistem dual. Astfel, toți elevii de la liceele tehnologice vor beneficia de această formă de pregătire practică”, a susținut Ligia Deca.

Consorțiile de învățământ dual, prevăzute în noua lege a educației

În legea educației învățământului preuniversitar, 198/2023, intrată în vigoare în septembrie anul trecut, este prevăzut că în sistemul de educație se pot crea „consorții de învățământ dual” din care să facă parte:
  • licee tehnologice de stat și/sau particulare și confesionale acreditate,
  • autorități publice locale,
  • operatori economici.

„Consorțiul poate include și instituții de învățământ superior acreditate, precum și alți parteneri relevanți în domeniul pregătirii profesionale, care pot susține un sistem extins de formare duală”, se precizează în lege.
Mai nouă Mai veche