Tentativă de modificare a PUG-ului pentru autorizarea unui bloc între casele din zona Brădet a municipiului Suceava

Locuitorii cartierului de case din zona Brădet a municipiului Suceava luptă împotriva unei tentative de modificare a Planului Urbanistic General (PUG) prin care să se permită construirea în zonă a unor blocuri de locuințe și spații comerciale.

Solicitarea de modificare a regulilor din PUG printr-un Plan Urbanistic Zonal a fost depusă de dezvoltatorul imobiliar Marbo Woods SRL care intenționează să construiască un bloc de patru etaje cu 66 de apartamente și spații comerciale, pe o parcelă de doar 2.871 de metri pătrați.

Solicitarea dezvoltatorului imobliar ar urma să fie analizată miercuri în Comisie tehnică de amenajarea teritoriului și de urbanism din cadrul Primăriei municipiului Suceava.

Proiectul, așa cum a fost publicat pe pagina de internet a primăriei, ridică o serie întreagă de probleme.

În primul rând, nu sunt respectate reglementările urbanistice și de amenajare a teritoriului aprobate pentru zona afectată. Încă din 2009, Consiliul Local a aprobat o documentație de urbanism prin care pentru zona respectivă s-a hotărât dezvoltarea unui cartier rezidențial, cu locuințe izolate, cu regim de înălțime P+1E, cu suprafață verde de minimum 30% din suprafața lotului.

Or, investiția propusă, care are ca obiect construirea unui bloc cu un număr de 66 de apartamente, încalcă înălțimea maximum admisă în zonă, fiind prevăzută cu un regim de D2+D1+P+4E și înălțime de 19 metri, fără a respecta nici cerința privind suprafața verde.

Referitor la parcări, dezvoltatorul propune câte un loc de apartament și opt locuri pentru spațiile comerciale, fără a se avea în vedere că în general pot exista câte două, trei sau mai multe vehicule în familie sau cazuri de apartamente ocupate de mai mulți chiriași, de exemplu studenți, fiecare deținând vehicul personal. În plus, la acestea se pot adăuga frecvent și vehicule parcate de vizitatorii locatarilor sau ale celor care accesează spațiile comerciale și de servicii, ajungându-se la sute de vehicule, care vor fi lăsate pe căile de acces din cartier.

O altă mare problemă este aceea că rețeaua de apă-canal este deja subdimensionată și nu va putea suporta deversările presupuse de un bloc cu sute de locuitori.

De asemenea, strada Parcului nu este prevăzută cu trotuare și nu sunt respectate dispozițiile legale care interzic construcțiile care generează trafic suplimentar la o distanță mai mică de 30 de metri de drumurile de interes județean.

În plus, dezvoltatorul imobiliar nu a obținut acordul vecinilor, care, mai mult, au informat Primăria Suceava că se opun eliberării avizului de oportunitate și aprobării de către Consiliul Local a planului urbanistic zonal propus, anunțând că vor parcurge toate demersurile de natură legală pentru a împiedica schimbarea reguilor urbanistice din zonă.

„Proiectul investitorului se află în totală contradicție cu funcționalitatea zonei și nu respectă cerințele urbanistice și specificul cartierului rezidențial”, este concluzia localnicilor.
Mai nouă Mai veche