Transporturi ilegale de lemn depistate în trafic la Câmpulung Moldovenesc, Vama, Vatra Dornei, Bădeuți, Vadu Moldovei, Moldovița și Burdujeni

Transporturi ilegale de lemn depistate în trafic la Câmpulung Moldovenesc, Vama, Vatra Dornei, Bădeuți, Vadu Moldovei, Moldovița și Burdujeni
În cursul săptămânii 19-24 august 2024 polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și modul de depozitare și comercializare. Au fost identificate în doar câteva zile mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

La data de 24.08.2024, ora 11.25, polițiștii Secției de Poliție Burdujeni, au oprit pentru control pe strada Calea Burdujeni, o autoutilitară încărcată cu cherestea rășinoase.
S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volanul acesteia se aflaun bărbat, de 38 ani, din com. Frătăuții Noi.
În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că, transporta cantitatea de 2,08 mc cherestea rășinoase fără a deține documente de proveniență legală.
Conducătorul autoutilitarei, a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „a” pct. 1 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 2,08 mc cherestea rășinoase, în valoare de 1.863 lei a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.
{inAds}


La 23.08.2024, în jurul orei 12.00, polițiștii B.O.P. al Poliției mun. Câmpulung Moldovenesc, în timp ce efectuau serviciul, au oprit pentru control pe str. Tudor Vladimirescu din localitate o autoutilitară încărcată cu material lemnos, transport pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documentele specifice.
Cu ocazia controlului, conducătorul auto din com/sat Frumosu, a precizat polițiștilor faptul că transportă o cantitate de aprox. 8 m3 , lemn rotund fără a deține documentele legale în acest sens.
S-a procedat la verificarea existenței unui aviz de însoțire în aplicația SUMAL 2.0 CONTROL, nefiind identificat vreun aviz.
Având în vedere constatările, ne-am deplasat însoțiți de conducătorul auto și de autoutilitara în cauză la Atelierul de Producție Sadova, din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, loc unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos.
Cu ocazia inventarierii s-a stabilit faptul că șoferul a transportat o cantitate de 7,07m3, bușteni gater, specia brad fără aviz de însoțire a materialului lemnos, în valoare de 3.365 lei. S-a procedat la sancționarea cu amendă de 6.000 lei, a conducătorului auto conform Legii 171/2010 și totodată la confiscarea materialului lemnos, care a fost dat în custodie reprezentantului Ocolului Silvic Pojorâta.


La 23.08.2024, în jurul orei 14.45, polițiștii Secţiei 14 Poliţie Rurală Vama au oprit pentru control o autoutilitară care transporta material lemnos, existând suspiciunea că nu are aviz de însoțire pentru încărcătură.
Polițiștii au procedat la oprirea autoutilitarei care era condusă de către un bărbat de 48 ani, iar în urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL CONTROL, s-a constatat faptul că acesta transporta material lemnos fără a avea documente de proveniență sau de transport.
S-a procedat la conducerea autoutilitarei la depozitul de bușteni Dragoșa din comuna Frumosu, pentru verificări suplimentare privind cantitatea transportată. În urma cubajului efectuat de către reprezentanți silvici din cadrul Ocolului Silvic Vama, în prezența unui tehnician criminalist din cadrul Poliției Minicipale Câmpulung Moldovenesc, a rezultat o cantitate de 9,363 mc3 lemn rotund rășinoase, specia molid, cu o valoare totală de 4.456 Lei.
S-a procedat la sancționarea contravențională pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, cu un volum cuprins între 6,01 și 10,00 mc, neînsoțit de documente specifice de transport cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform art.19, alin. 2, lit. a, pct.3 din LG 171/2010.
Materialul lemnos a fost predat în depozitului de bușteni Dragoșa.


La data de 22.08.2024, orele 12,50, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadul Poliției mun. Vatra Dornei, cu ocazia executării unei acțiunii pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, au oprit pe str. Dornelor din mun. Vatra Dornei, o autoutilitară încărcată cu material lemnos.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de către un bărbat din com. Dorna Arini, sat Dorna Arini, jud. Suceava, care nu a putut prezenta documente specifice de transport a materialului lemnos.
S-a solicitat sprijinul de specialitate al lucrătorilor din cadrul O.S. Vatra Dornei, care au procedat la inventarierea materialului lemnos încărcat în mijlocul de transport, rezultând cantitatea de 2,15 mc lemn foc specia molid, în valoare totală de 365 lei.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conf. art 19, alin. 2, lit. a, pct.1 din Legea 171/2010 și s-a dispus confiscarea întregii cantități de material lemnos, fiind predată în custodie Ocolului Silvic Vatra Dornei.


La data de 22.08.2024, ora 20:44, polițiștii din cadrul Poliției oraș Milișăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic pe DN2 H din loc. Bădeuți, oraș Milișăuți, autoutilitara formată din cap tractor și semiremorcă. La volanul autoutilitarei a fost identificat și legitimat conducătorul auto, în persoana unui bărbat de 50 ani, domiciliat în com. Tașca, jud. Neamț.
Fiindu-i solicitate documentele justificative prevăzute de lege privind încărcătura de material lemons transportată, șoferul a relatat că are un aviz de însoțire a meterialului lemnos pe telefonul mobil, pe care l-a prezentat lucrătorilor de poliție, acesta transportând lemn rotund, specia rășinoase, volum 38,912900 mc.
S-a procedat la verificarea transportului de material lemons, ocazie cu care s-a constatat că fotografiile din aplicație nu corespund cu realitatea, în sensul în care nu este fotografiată întreaga încărcătură din spatele semiremorcii.
Fiind interogate bazele de date ale Poliției Române, respectiv E-dac, s-a constatat că pentru capul tractor este aplicat sechestru, într-un dosar de executare de către executorul judecătoresc din mun. Piatra Neamț, județul Neamț, care a fost anunțat telefonic cu privire la depistarea bunului. Conducătorului autoutilitarei i s-a solicitat să înmâneze certificatul de înamtriculare și cartea de identitate a acesteia, ocazie cu care acesta a prezentat o fotocopie color a certificatului de înmatriculare, iar cartea de identitate nu o avea asupra sa.
În continuare s-a procedat la sancționarea contravențională a șoferului conform art. 19 alin 2 ind.2 lit. a din Lg. 171/2010 cu amendă în valore de 1.000 lei și art. 147 pct. 1 H.G. 1391/2006 RMC cu amendă în valoare de 990 lei, vehiculul fiind imobilizat.


În continuarea verificărilor efectuate de polițiștii SPR 1 Vadu Moldovei, referitor la evenimentul din data de 21.08.2024 privind o autoutilitară ce transporta o cantitate de material lemnos diferită decât cea înscrisă în documentele de tranport, în data de 21.08.2024, începând cu ora 11:00, un delegat al Ocolului silvic Dolhasa a procedat la inventarierea materilului lemnos, stabilind faptul că în autoutilitara depistată se află cantitatea totală de 11,25 mc cherestea tivită molid.
Astfel a rezultat cantitatea de 4,018 mc cherestea tivită molid în plus față de cantitatea avizată.
Pentru abaterile săvârșite polițiștii au dispus sancţionarea contravenţională în temeiul art. 5 -7 din OG 2/2001 coroborat cu la art. 19 alin 2 lit. B) pct. 2 din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară, în temeiul art. 19 alin 2 din Legea 171/2010, confiscarea volumului 4,018 mc cherestea tivită molid, în valoare de 3.600 lei potrivit Ordinului 72/2024.


La data de 21.08.2024, ora 21.50, polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Vama au identificat și oprit în trafic, la intersecția drumului județean 176 cu drum național 17, o autoutilitară, existând suspiciunea că prin intermediul acesteia este transportat material lemnos fără documente specifice.
Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a stabilit că mijlocul de transport era condus de către un bărbat din comuna Moldovița, jud. Suceava și după verificarea documentelor personale și ale autovehiculului, acesta a relatat verbal că transportă lemn rotund esență rășinoase, fără a fi emise documente specifice.
A fost efectuat în continuare controlul autovehiculului constatându-se că aspectul se confirmă și în cadrul verificărilor specifice efectuate în aplicația SUMAL 2 CONTROL, s-a constatat că pentru autovehicul nu exista emis vreun aviz de întoțire a mărfii pentru lemnul transportat.
S-a procedat la conducerea șoferului și a mijlocului de transport la Depozitul de bușteni Dragoșa, aparținând Ocolului Silvic Vama, loc unde cantitatea de lemn identificată a fost descărcată și inventariată, stabilindu-se astfel că bărbatul transporta cu autovehiculul cantitatea de 6,34 mc lemn rotund lucru rășinoase, fără a deține aviz de însoțire.
Șoferul a fost sancționat în baza procesului verbal de constatare a contravenției, conform art. 19 alin 2 lit a pct 3 din Legea 171/2010, cu amendă în sumă de 4000 lei, iar cantitatea de 6,34 mc lemn rotund lucru rășinoase, cu o valoare aproximativă de 1.400 lei, a fost confiscată și dată în custodie Ocolului Silvic Vama.


Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
Mai nouă Mai veche