Buletin de presă, 14 septembrie 2024 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 14 septembrie 2024 - IPJ Suceava
Peste 130 metri cubi material lemnos confiscați sau indisponibilizați de polițiști după controale în trafic într-o singură zi

La data de 13.09.2024, ora 05:45, polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, cu ocazia activităţii de patrulare pe raza comunei Cacica, au oprit pentru control pe DJ 209L pe raza comunei Cacica, sat Pârteștii de Sus, autoutilitara care circula din direcția Solonețu Nou-Pârteștii de Sus, la volanul acesteia fiind identificat un bărbat de 44 ani, din com. Bălăceana, căruia i s-au solicitat documentele personale și ale autoutilitarei.
Cu această ocazie s-a constatat faptul că în autoutiliatară, cel în cauză transporta material lemnos, respectiv lemn lucru răşinoase, secţionat la 4 metri lungime, motiv pentru care i-au fost solicitate documentele de proveniență și transport, acesta afirmând că nu deține documente pentru bunurile transportate.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0 a autoutilitarei ocazie cu care s-a constatat faptul că, aceasta nu are emis niciun aviz de însoțire a materialului lemnos pentru ziua în curs, motiv pentru care s-a solicitat conducătorului auto să însoțească echipajul de poliție la sediul Cantonului Silvic Neagota din cadrul Ocolului Silvic Solca.
Organele silvice au inventariat materialului lemnos, rezultând un volum de 4,49 metri cubi lemn lucru răşinoase(gater) specia Brad, cu o valoare totală de 2.137 lei, care a fost confiscat și predat în custodia lucrătorilor silvici.
Față de șofer s-a luat măsura de sancționare contravențională conform art. 19 din Lg. 171/2010, cu amendă în valoare de 2000 lei, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de 4,49 metri cubi lemn lucru răşinoase (gater) specia Brad.


La data de 13.09.2024, orele 09:20, echipajul de poliție din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, în timp ce executa activități de patrulare, cu ocazia planului de acțiune BLOCADA, pe raza com. Mănăstirea Humorului, a oprit pentru control pe DJ 177 loc. Poiana Micului, autoutilitara condusă de către un bărbat de 31 ani, domiciliat în com./sat Mănăstirea Humorului, căruia i-au fost solicitate documentele personale cât și ale autoutilitarei.
Cu această ocazie s-a constatat faptul că, în autoutilitară conducătorul auto avea material lemnos, respectiv buștean, specia molid, motiv pentru care i-au fost solicitate documentele specifice de proveniență și transport, acesta afirmând că nu deține documentele necesare pentru bunurile transportate.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0 a autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că aceasta nu are emis niciun aviz de însoțire a materialului lemnos pentru ziua în curs, motiv pentru care s-a solicitat conducătorului auto să însoțească echipajul de poliție la Depozitul Pod Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului.
Organele silvice au inventariat materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat o volum de 3,28 metri cubi buștean, specia molid, cu o valoare totală de 1.915 lei, care a fost confiscat și predat în custodia lucrătorilor silvici.
Față de șofer s-a luat măsura de sancționare contravențională conform art. 19, alin. (2), lit, A), pct. 2) din Lg. 171/2010, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de 3,28 metri cubi buștean, specia molid.


La 13.09.2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secţiei 14 Poliţie Rurală Vama aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza de competenţă au oprit la ieșirea de pe Drumul Forestier Dobra spre DN 17 Vama autoutilitara condusă de către un bărbat de 38 ani, din com. Vama, persoană ce nu a putut prezenta pentru control documente specifice de transport pentru materialul lemnos încărcat pe autocamion.
Urmare a celor constatate s-a procedat la interogarea în baza de date SUMAL 2.0 CONTROL, ocazie cu care s-a constatat că pentru materialul lemnos transportat nu există aviz de însoțire.
În continuare, autoutilitara a fost condusă la Depozitul de Bușteni Dragoșa din cadrul OS Vama, unde materialul lemnos transportat a fost inventariat de către reprezentanți silvici din cadrul OS Vama, în prezența unui tehnician criminalist din cadrul Poliției Municipale Câmpulung Moldovenesc, rezultând cantitatea de 8,566 m.c. lemn buștean gater, specia molid și un prejudiciu de 4.077 lei. Totodată, aceeași cantitate a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Vama.
Administratorul unității transportatoare a fost sancționat contravențional de către agenții constatatori pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, cu un volum cuprins între 6,01 și 10,00 mc, neînsoțit de documente specifice de transport cu amendă în valoare de 6.000 lei, conform art.19, alin. 2, lit. a, pct. .3 din LG 171/2010.
Materialul lemnos a fost predat în custodie Depozitului de Bușteni Dragoșa.


La data de 13.09.2024, în jurul orei 18.10, polițiștii Secţiei 14 Poliţie Rurală Vama aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza de competenţă au oprit autoutilitara condusă de către o femeie de 48 ani, din com. Mănăstirea Humorului, iar în urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL CONTROL, s-a constatat faptul că nu există emis niciun document specific de transport pentru materialul lemnos încărcat pe autoutilitara.
În urma cubajului efectuat de către reprezentanți silvici din cadrul Ocolului Silvic Vama, a rezultat o cantitate totală de 4,767 mc3 lemn rotund rășinoase, în valoare de 819 lei.
Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, cu un volum cuprins între 3,01 și 6,00 mc, neînsoțit de documente specifice de transport, conform art.19, alin. 2, lit. a, pct.3 din LG 171/2010. Materialul lemnos a fost predat în custodie depozitului de bușteni Dragoșa.


La data de 13.09.2024, în jurul orei 17.50, polițiștii Secţiei 14 Poliţie Rurală Vama aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza de competenţă au identificat și oprit autoutilitara condusă de către un bărbat de 38 ani, din com. Fundu Moldovei, iar în urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL CONTROL, s-a constatat faptul că există emis avizul pentru cantitatea de 2,50 mc3 lemn foc fag.
Autoutilitara a fost condusă la depozitul de bușteni Dragoșa din comuna Frumosu, pentru verificări suplimentare privind cantitatea transportată. În urma cubajului efectuat de către reprezentanți silvici din cadrul OS Vama, a rezultat o cantitate totală de 6,453 mc3 lemn foc fag, din care 3,953 mc3 în plus față de avizul de însițire, în valoare de 1.047 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, cu un volum cuprins între 3,01 și 6,00 mc, neînsoțit de documente specifice de transport, conform art.19, alin. 2, lit. a, pct.3 din LG 171/2010. Materialul lemnos a fost predat în custodie depozitului de bușteni Dragoșa.


La data de 13.09.2024, în jurul orei 22.00, polițiștii din cadrul S.P.R.1 Vadu Moldovei, au identificat în trafic pe DN15C pe raza com. Fântâna Mare, sat Praxia, două ansamble rutiere ce transportau material lemnos.
În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că primul ansmablu rutier era condus de către un bărbat din sat/com Mălini, care a prezentat documentele personale și ale utilitarei pentru control, prezentându-ne un aviz în format electronic pentru cantitatea de 36.018 mc pe cap tractor și 22.678 mc pe semiremorcă.
Al doilea ansmablu rutier era condus de către un bărbat din sat. Văleni Stânișoara, com Mălini, jud. Suceava, care a prezentat documentele personale și ale utilitarei pentru control, prezentându-ne un aviz în format electronic pentru cantitatea de 20.016 mc pe cap tractor și 27.460 mc pe semiremorcă.
În continuare, în urma vizualizării încărcăturii și a specificațiilor din documentele de transport au rezultat indicii cu privire la faptul că cantitatea transportată este diferită de cea înscrisă în documentele de transport. Pentru clarificarea aspectelor sus menționate ansamblurile rutiere și încărcătura de material lemnos au fost predate în custodia Ocolului Silvic Râșca, urmând ca personalul silvic desemnat să procedeze la inventarierea materialului lemnos și să dispună măsurile în consecință.


15 unități economice verificate de către polițiști în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea evaziunii fiscale

În ziua de 13.09.2024, între orele 10.00 – 13.00, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava, au acţionat pe raza comunelor Stroiești și Moara, pe linia prevenirii, descoperirii şi combaterii faptelor prevăzute de Legea 241/2005, O.U.G. 28/1999, Legea nr. 8/1996, Legea nr. 82/1991 rep., OUG 54/2020, precum şi a altor acte normative în vigoare.
Au fost verificate 15 unități economice și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 lei, toate la O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza case de marcat electronice fiscale.


Evenimente rutiere cercetate de către polițiști

La data de 13.09.2024, ora 10.27, un bărbat de 40 de ani din mun. Suceava, a condus autoturismul pe DN 17 în localitatea Ilișești, iar la intersecția cu str. 22 Decembrie a intrat în coliziune cu autoturismul care circula în fața fiind condus de către un tânăr de 20 ani din Ilișești.
În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a celor doi conducători auto și a doi pasageri de 23 ani și de 31 ani, din autoturismul condus de către tânărul de 20 de ani.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196, alin.2,3,4 din Codul penal.


La data de 13.09.2024, în jurul orelor 13.30, un bărbat de 55 de ani, din com. Horodnic de Sus, a condus autoturismul pe DN 2K în com. Arbore, având direcția de deplasare dinspre com. Arbore spre oraș Solca și a intrat în coliziune cu o autoutilitară ce era condusă pe același sens de mers de către un bărbat în vârstă de 42 de ani din mun. Bacău.
În urma impactului, a rezultat avarierea autoturismelor cât și vătămarea corporală a unui bărbat de 29 ani, din com. Horodnic de Sus, pasager al autoturismul condus de către șoferul de 55 ani.
Conducătorii autoturismelor au fost testați cu aparatul etilometru rezultatele fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat în ambele cazuri, apoi li s-au recoltat mostre biologice de sânge la Spitalul Municipiului Rădăuți.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”.


La data 13.09.2024, în jurul orei 15:30, un minor în vârstă de 8 ani, din mun. Fălticeni, în timp ce se deplasa în calitate de biciclist, pe strada 2 Grăniceri din mun. Fălticeni, din direcția strada 1 Mai către strada 2 Grăniceri, a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către o femeie de 61 ani, din aceeași localitate, care se deplasa regulamentar din direcția opusă.
În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a minorului, fără a rămâne internat.
Conducătorea auto au fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosarului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”vătămare corporală din culpă” faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul Penal


La data de 13.09.2024, în jurul orei 09:30, un bărbat de 45 de ani, din mun. Suceava, a condus autoturismul pe DJ 209C din loc. Vornicenii Mici și a intrat în coliziune față – spate cu autoturismul ce era condus în aceeași direcție de către un bărbat de 32 ani, din orașul Salcea.
La faţa locului, având în vedere faptul că în urma accidentului rutier au rezultat doar pagube materiale, iar la momentul producerii acestuia nicio persoană nu suferise leziuni, conducătorii auto au convenit pentru soluţionarea evenimentului prin constatare amiabilă.
Ulterior, în jurul orei 17:20, șoferul de 32 de ani s-a prezentat la UPU Suceava solicitând să îi fie acordate îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 al. 2 și 3 din C. pen.
Mai nouă Mai veche