Buletin de presă, 21 septembrie 2024 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 21 septembrie 2024 - IPJ Suceava
Țigări de contrabandă în valoare de peste 55.000 lei confiscate de către polițiști

În perioada 18 – 20 septembrie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava au acţionat pentru combaterea activităţilor de contrabandă cu produse accizabile.
Acțiunile s-au desfășurat pe raza de competență a municipiului Suceava, municipiului C-lung Moldovenesc și orașului Gura Humorului, cu localitățile arondate.
Au fost verificate 64 de autovehicule și au fost legitimate 68 de persoane.
Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenţionale la Legea nr. 227/2015 (Codul Fiscal) în valoare de 20.000 lei și a fost constatată o infracțiune de contrabandă (art. 270, al. 3 din Lg. 86/2006 modificată)
Tot în cadrul acțiunii a fost desfășurată și o percheziție domiciliară și a fost confiscată cantitatea totală de 58.080 buc. țigarete în valoare de 55.176 lei dar și cantitatea de 42 litri alcool în valoare de cca. 1260 lei, precum și sume de bani în numerar.
{inAds}

Astfel, la data de 20.09.2024 polițiștii din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au desfăşurat o acţiune specifică pe linia combaterii traficului ilicit cu țigarete de proveniență extracomunitară dar și alte produse accizabile, pe raza Complexului Comercial Bazar din mun. Suceava, ocazie cu care a fost identificată o femeie care deținea în mai multe chioșcuri cantitatea de 24.940 buc. țigarete, de proveniență extracomunitară, diferite mărci și 16 recipiente din plastic, a câte 1 litru fiecare, ce conțin un lichid incolor cu miros specific de alcool. În vederea continuării cercetărilor a fost ridicată și suma de 900 de lei.
În continuarea activităților specifice derulate a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară pe raza mun. Suceava, jud. Suceava, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de contrabandă, prev. de art. 270, al. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, cu modificările și completările ulterioare, ocazie cu care a fost identificată și ridicată în vederea continuării cercetărilor cantitatea totală de 29.120 buc. țigarete de proveniență extra comunitară și duty-free, sigilate, diferite mărci, în valoare de cca. 27.664 lei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava, sub supravegherea procurorului de caz, cu privire la săvârșirea infracțiunii de „contrabandă” prev. de art. 270, alin. 3 din Lg. 86/2006 privind Codul Vamal, urmând a se dispune măsuri procedurale cu privire la persoana depistată, conform dispozițiilor procurorului de caz.


Bărbat reținut de polițiști pentru comiterea mai multor furturi și tentative de furt după o urmărire pedestră

La 20.09.2024 s-au continuat cercetările privind faptele de tentativă la furt calificat din case nelocuite comise în perioada august-septembrie 2024. Ca urmare a activitățiilor desfășurate la nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, s-a stabilit că persoanma bănuită de comiterea faptelor este un bărbat din com. Horodnic de Sus.
În baza activităților informativ operative și de cercetare penală desfășurate anterior, a fost emis mandat de aducere.
Bărbatul bănuit de comiterea faptelor a încercat să se sustragă și să fugă pe un teren arabil din apropierea locuinței, însă după o urrmărire pedestră, polițiștii au reușit să îl prindă și să îl preia în custofie pentru audieri și cercetări.
Prin referatul organelor de cercetare penală din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, confirmat prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți s-a dispus reunirea mai multor cauze penale în care bărbatul era bănuit de comiterea faptelor.
După administrarea probatoriului, prin ordonanță, s-a dispus și confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbat pentru „tentativă la infracțiunea de furt calificat”, constând în aceea că, în perioada 28-31.08.2024, a pătruns prin efracție și escaladarea unor geamuri în incinta mai multor locuințe din com. Horodnic de Sus.
Prin ordonanța organului de cercetare penală al poliției judiciare, s-a dispus reținerea bărbatului pentru o perioadă de 24 de ore.
S-a constituit escorta la nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea în vederea conducerii și introducerii bărbatului în Centrul de Reținere și Arest Preventiv.


Ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști

La data de 19.09.2024, ora 14.45, polițiștii Poliției Orașului Frasin, au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat din orașul Frasin, jud. Suceava despre faptul că fiul său este agresiv și amenință.
În temeiul sesizării, polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat cu operativitate la fața locului, constatând că apelantul locuiește în orașul Frasin, jud. Suceava împreună cu soția sa și în aceeași curte, dar în locuință separată, locuiește fiul acestora împreună cu soția sa și cei doi copii minori.
La data de 19.09.2024, în jurul orelor 14:40, între apelant și fiul acestuia a avut loc un conflict, moment în care fiul a aruncat cu un scaun din curte înspre tatăl său, fără însă a-l lovi și l-a amenințat, iar mamei sale i-a adresat expresii și cuvinte jignitoare.
Polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului conform legii 217/2003 republicată, prin care s-a stabilit că există risc iminent, conform constatării rezultate prin prisma răspunsurilor oferite de către victimă. În urma celor constatate a fost emis ordin de protecție provizoriu, prin care s-a dispus ca pe o perioadă de 5 zile, agresorul să părăsească temporar locuința comună și să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de tatăl său și față de mama sa și de locuința acestora din orașul Frasin.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Poliției orașului Frasin, pentru a se stabili împrejurările comiterii faptei, în cauză întocmindu-se dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de amenințarea faptă prevăzută şi pedepsită de art. 206 din Cod penal urmând a se dispune procedural.


Șofer reținut pentru infracțiuni la regimul rutier

La 20.09.2024, ora 13.15, în timp ce polițiștii din cadrul S.P.R. 5 Dărmănești executau activitățile specifice de patrulare pe raza localităţii Botoşana, jud. Suceava au oprit pentru control un autoturism condus de către un bărbat de 33 ani, din com. Botoșana, care a declarat faptul că nu are asupra sa documentele autoturismului cu care se deplasa şi nici nu deţine permis de conducere valabil.
Totodată, în urma verificărilor s-a stabilit că plăcuţele de înmatriculare montate pe autoturismul condus provin de pe un alt autoturism. De asemenea, au fost interogate bazele de date stabilindu-se că bărbatul de 33 ani nu figurează cu permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest din dotarea SPR5, rezultatul fiind de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În continuare, au fost întocmite actele premergătoare în vederea începerii urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” faptă prev. și ped de art. 334 alin. (1) din C.P.; „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” faptă prev. și ped de art. 334 alin. (2) din C.P.; și „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped de art. 335 alin. (1) din C.P cu aplicarea art. 38, alin.2.
Ulterior, polițiștii au reținerea șoferului pentru o perioadă de 24 ore, fiind încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.


Evenimente rutiere cercetate de către polițiști

La data de 20.09.2024, ora 09.43, un bărbat de 67 ani, din com. Stroiești, în timp ce conducea motociclul pe bld. George Enescu din mun. Suceava, din direcția str. Mărășești către str. Calea Obcinelor, în proximitatea intersecției cu str. Zorilor, nu a respectat culoare roșie a semaforului electric și a surprins și accidentat două femei de 47 și 68 ani, care s-au angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal pe culoarea verde a semaforului electric.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a celor două femei.
Conducătorul motociclului a fost testat cu aparatul etilometru rezultatul fiind negativ, iar acesta nu avea permis de conducere, prezentând doar o adeverință alsolvire curs Siguranță Rutieră.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „vătămare corporală din culpă” și „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.


La data de 20.09.2024, ora 11.30, Poliția mun. Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc cu privire la faptul că, la unitatea spitalicească, s-a prezentat pentru îngrijiri medicale, o persoană, victimă a unui accident rutier, produs la data de 19.09.2024..
În urma cercetărilor s-au constatat că la data de 19.09.2024, în jurul orei 19.00, un tânăr de 19 ani, din mun. Cîmpulung Moldovenesc, în timp ce conducea autoturismul pe DN17, pe raza com. Sadova, având direcţia de deplasare mun. Vatra Dornei spre mun. Câmpulung – Moldovenesc, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu un cap de pod situat pe partea dreapta a drumului.
Întrucât, în urma evenimentului, nicio persoană nu a solicitat îngrijiri medicale, evenimentul a fost soluţionat ca tamponare.
În cursul zilei de 20.09.2024, în jurul orei 11.20, o tânără de 17 ani, din mun. Câmpulung Moldovenesc, pasageră în autoturism, la momentul producerii accidentului, s-a prezentat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc pentru investigaţii medicale, fără a rămâne internată.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.


Dosare penale la regimul rutier întocmite de către polițiști – Nu consumați alcool la volan!

La data de 19.09.2024, orele 19:20, o femeie de 44 ani din sat./com. Pătrăuți, în timp ce conducea autoturismul pe Calea Unirii, din mun. Suceava a intrat în coliziune cu un alt autoturism, rezultând doua daune materiale.
Conducătoarea auto de 44 de ani a fost testată cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 1,36 mg./l. alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou”, pentyru prelevarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, și cealaltă conducătoare auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prev. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal ce urmează a fi soluţionat procedural de către lucrători de poliţie din cadrul Biroului Rutier Suceava.


La data de 19.09.2024, ora 19:39, Poliția Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier și Biroul de Ordine Publică- I.P.J. Suceava, au fost sesizate despre faptul că un șofer merge haotic.
Având în vedere cele sesizate, polițiștii, au identificat pe DN CRD sensul de mers spre com. Dornești, un autoturism ce prezenta avarii pe părțile laterale cât și în partea din față iar lângă autoturism a fost identificat un bărbat în vârstă de 25 de ani din Oraș Pecica, care emana halenă alcoolică.
În urma cercetărilor efectuate, s-a constat faptul că bărbatul a condus autoturismul și a intrat în coliziune cu parapetul de pe partea stângă a direcției sale de mers, cauzând avarii pe o porțiune de 20 de m lungine, după care a oprit autoturismul pe partea stângă a direcției sale de deplasare.
Șoferul a fost condus la Sediul Poliției Mun. Rădăuți, a fost testat cu aparatul etilometru, rezultând o valoare de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul savarșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.


La data de 19.09.2024, ora 23:47, echipajul din cadrul Compartimentului Rutier, Biroului de Ordine Publică a Poliției Mun. C-lung Moldovenesc, în timp ce executa serviciul de monitorizare, supraveghere și control al traficului rutier, pe str. Dimitrie Cantemir, din mun. C-lung Moldovenesc, jud. Suceava, a oprit autoturismul condus de către un bărbat de 38 de ani, din sat Slătioara com. Stulpicani, jud. Suceava.
Urmare a testării, a rezultat faptul că cel în cauză prezenta o concentrație alcoolică de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindcondus la Spitalul mun. C-lung Moldovenesc în vederea prelevării de mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal


La 20.09.2024, ora 09.15, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Suceava – B.D.N.E. în timp ce efectuau o acțiune pe raza municipiului Suceava, au observat în trafic un autoturism care se deplasa pe str. Mitropoliei având cirecția de deplasare către com. Ipotești. Având în vedere informaţiile deţinute la nivelul Serviciul Rutier Suceava – Biroul Drumuri Naționale și Europene, cu privire la faptul că, conducătorul autoturismului nu are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, având permisul de conducere reţinut, prin punerea în funcţiune a semnalelor acustice şi luminoase ale autospecialei de poliţie, s-a procedat la oprirea acestuia.
La volanul autoturismului a fost legitimat conducătorul auto de 34 ani, din comuna Ipotești. Cu ocazia controlului acesta a prezentat toate documentele solicitate, însă fără permisul de conducere întrucât a precizat că nu îl are asupra sa.
Cu ocazia legitimării, conducătorul auto a recunoscut faptul că nu are permisul de conducere asupra sa întrucât i-a fost reținut și nu are dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice întrucât este cercetat într-un alt dosar de cercetare penală. Având în vedere cele constatate, șoferul a fost condus la sediul SR Suceava, unde a fost verificat în baza de date a Poliției Române ocazie cu care s-a constatat faptul că, figurează la rubrica drept de a conduce – cu restricţii suspendat.
Totodată s-a stabilit că ITP-ul autoturismului este expirat, motiv pentru care șoferul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 1.605 lei, iar ca măsură complementară reținerea certificatului de înmatriculare.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată”.


La 21.09.2024, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, aflați în serviciul de patrulare pe raza secției, au fost sesizați la ora 00:19 prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a intrat cu autoturismul într-o maşină parcată .
În urma deplasării la faţa locului, s-a constatat că în jurul orei 00.25, un bărabt de 41 ani, din satul Buda, com. Râşca, jud. Suceava, în timp ce se deplasa pe str. La Purcaru, din sat/com. Râşca, jud. Suceava la volanul autoturismului, a intrat în coliziune cu un autoturism care era parcat pe podeţul din faţa unei locuinţe.
La faţa locului a fost identificat șoferul de 41 ani care a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma producerii evenimentului nu au rezultat victime omenești.
Șoferul a fost transportat la Spitalul municipal Fălticeni în vedere recoltării de probe biologice de sânge, fiind întocmit față de acesta dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, faptă prev. de art. 336 alin 1 din C.Pen.
Mai nouă Mai veche