Doi șoferi de Bolt din Suceava au fost înșelați de clienți cu aproape de 8.000 de lei

Doi șoferi de Bolt din Suceava au fost înșelați de clienți cu aproape de 8.000 de lei
Inspectoratul de Poliție Județean Suceava informează că în ultima perioadă, tot mai mulți șoferi de taxi, autovehicule tip ridesharing sau livratori de comenzi de la diverse firme sau restaurante au căzut pradă unor persoane care le-au determinat să le facă așa-zise mici comisioane invocând lipsa timpului, faptul că sunt bolnave sau au în întreținere minori și nu pot părăsi locuința.

Părțile vătămate au fost convinse ca înainte de livrarea produselor alimentare comandate sau înainte de a se prezenta la locația de pornire a cursei tip taxi, să treacă pe la diverse bancomate sau automate de plăți și să depună diverse sume de bani, să achite produse sau să încarce cu credit cartele SIM , cu promisiunea returnării sumelor la momentul livrării alimentelor sau al inițierii cursei de taxi.

Părțile vătămate își dau seama că au fost victime ale unor înșelăciuni abia în momentul în care presupusul „client” nu mai răspunde ulterior la telefon sau blochează apelurile, paguba fiind astfel dublă....atât banii plătiți pentru efectuarea comisioanelor cât și contravaloarea produselor alimentare comandate sau a curselor care rămân neefectuate.
{inAds}

Tânăr șofer țepuit de un client cu 6.000 de lei

Vineri, 13 septembrie 2024, la ora 15:10, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de către un bărbat de 25 ani, din comuna Brodina, cu privire la faptul că în timp ce își desfășura activitatea în cadrul unei firme de ridesharing a primit o comandă în urma căreia a fost înșelat cu suma de aproximativ 6.000 lei.

Din primele verificări s-a constatat că bărbatul își desfășoară activitatea în calitate de conducător auto la o firmă de ridesharing, iar vineri acesta se afla în timpul serviciului pe raza municipiului Suceava atunci când a primit o comandă prin intermediul aplicației, atribuită unui număr de telefon. Ca urmare a acceptării acesteia, a fost apelat telefonic de un bărbat necunoscut care i-a solicitat să se deplaseze la cel mai apropiat magazin pentru a depune anumite sume de bani, furnizând o adresă de email.

În continuare, persoana vătămată a dat curs solicitării și a depus la mai multe aparate de tip self-pay suma totală de 6000 lei. Întrucât nu mai avea bani, tânărul de 25 ani i-a comunicat clientului cu care se afla în convorbire telefonică acest aspect, iar bărbatul necunoscut a întrerupt orice legătură. Întrucât a realizat că a fost înșelat, persoana vătămată a decis să sesizeze organelor de poliție cele întâmplate.

Prejudiciul a fost estimat de către persoana vătămată la suma de 6.000 lei.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înșelăciune”.


Șoferiță înșelată după ce a fost pusă să cumpere scutece

Joi, 12 septembrie 2024, în jurul orei 00:40, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de către o femeie cu privire la faptul că a fost înșelată de către o persoană necunoscută.

În urma investigațiilor efectuate, echipa operativă a stabilit că de aproximativ o lună de zile, pentru a-și suplimenta veniturile, femeia a început să presteze servicii tip taxi în cadrul unei firme de ridesharing cu un autoturism închiriat. Astfel, miercuri, 11 septembrie 2024, la ora 23:00, aceasta a primit o comandă pe aplicație. Imediat după confirmarea comenzii, femeia a fost contactată telefonic, iar la terminalul mobil i s-a adresat o voce de bărbat care s-a identificat ca fiind clientul care a solicitat cursa și care a rugat-o să se deplaseze singură la un magazin non-stop din municipiul Suceava, de unde să îi achiziționeze scutece și mâncare pentru bebeluși și să îi depună și o anumită sumă de bani în bancomatul self-pay. Acesta a motivat faptul că are copil mic acasă și nu poate părăsi locuința. Femeia a dat curs solicitării, iar în momentul în care a ajuns în cadrul magazinul indicat, a contactat telefonic clientul care a îndemnat-o să introducă, pe o adresă de e-mail inițial suma de 1.000 lei, după care a solicitat să îi introducă toți banii pe care aceasta îi deține. Persoana vătămată a dat curs solicitării și a introdus suma de 1.850 lei către adresa indicată, bancomatul selfpay eliberându-i un tichet în valoare de 50 lei, 3 tichete în valoare de 300 lei și 9 tichete în valoare de 100 lei.

După ce femeia i-a comunicat faptul că nu mai are bani asupra sa, clientul și-a schimbat atitudine devenind tot mai persuasiv și insistent, moment în care femeia a relizat faptul că este victima unei înșelăciuni, motiv pentru care nu i-a comunicat clientului codurile de pe respectivele tichete și a închis apelul.

După câteva minute de la finalizarea apelului, femeia a intrat în aplicația mobilă „selfpay” pentru a reliza transferul banilor de pe tichete înapoi în contul său bancar, însă a realizat faptul că respectivele coduri de pe tichete sunt alocate deja unui alt cont.

Valorea prejudiciului a fost estimată de către persoana vătămată la suma de 1.850 lei.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.



Polițiștii atrag atenția cu privire la acest mod de operare și vă recomandă să nu dați curs unor astfel de solicitări. Intenția dumneavoastră de a ajuta poate fi utilizată de către răufăcători pentru punerea în executare a unor activități infracționale și vă poate genera prejudicii importante. Sesizați imediat orice astfel de fapte prin 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție!
Mai nouă Mai veche