Lemn confiscat de polițiști după controale în trafic și verificări la gatere din județ

Lemn confiscat de polițiști după controale în trafic și verificări la gatere din județ
În ultimele zile polițiștii au identificat mai multe transporturi ilegale de material lemnos și au efectuat verificări la societăți comerciale având ca obiect de activitate debitarea, procesarea, transportul și comercializarea lemnului. A fost confiscat material lemnos transportat sau depozitat ilegal și au fost aplicate sancțiuni contravenționale la regimul silvic.


Controale în trafic

În continuarea cercetărilor efectuate de polițiștii SPR 7 Mălini referitor la un transport din data de 20.09.2024, când la ora ora 15.10, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos ilegal din direcția Mălini-Slatina, verificările au fost continuate de către polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Mălini, însoțiți de către pădurar din cadrul Ocolului Silvic Mălini.
În urma inventarierii cantității de material lemnos de către specialistul silvic din cadrul O.S. Mălini a rezultat cantitatea de 8,68 metri cubi lemn rotund lucru specia brad în valoare de 4.131 lei, cantitatea de material lemnos fiind confiscată și predată în custodie la O.S. Mălini.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 cu 4000 lei.


La 19.09.2024, orele 16:25, în baza planului de acțiune al I.P.J Suceava, pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, lucrătorii de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control pe DN 17A, raza comunei Sucevița, județul Suceava, autoutilitara care transporta material lemnos și acre era condusă de către un bărbat din sat Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, acesta declarând verbal că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos pe care îl transportă și nu are asupra sa documentele personale și cele ale autoutilitarei.
În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, s-a constatat că pentru autoutilitară nu a fost emis niciun aviz de însoțire.
Astfel, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare al Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
S-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 1,39 m.c. buștean gater, specia molid, în valoare de 661 lei și cantitatea de 2 m.c. lemn de foc, specia molid, în valoare de 344 lei. Întreaga cantitate de 3,39 mc material lemnos, specia molid, în valoare de 1.005 lei a fost consfiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.
Șoferul fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea 171/2010. Totodată, întrucât acesta nu avea asupra sa documentele personale și cele ale autoutilitarei, șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 101, alin. (1), pct. 18 din OUG 195/2002.


La data de 19.09.2023, ora 09:18, echipajul de poliție din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Brodina, județ Suceava, a observat pe DJ209G, o autoutilitară care transporta material lemnos.
A fost oprită autoutilitară și a fost legitimat șoferul în persoana unui bărbat din comuna Straja, județul Suceava.
Conducătorului autoutilitarei i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând documentele autotutilitarei, declarând faptul că nu are asupra sa documentele personale și nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării a rezultat faptul că pentru autoutilitara marca Mercedes-Benz, la momentul controlului, nu există niciun aviz emis pentru materialul lemnos transportat, motiv pentru care transportul a fost condus la Ocolul Silvic Falcău - Cantonul silvic Sadău.
Organele silvice au inventariat materialul lemnos transportat, rezultând cantitatea de 3,57 m3 lemn rotund rășinoase pentru lucru și foc, în valoare de 1.389 lei.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantății de 3,57 m3 lemn rotund rășinoase, aceasta fiind predată în custodia Cantonului silvic Sadău.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată precum și conform OUG 195/2002.


Activități de control la două unități economice din zona Mănăstirea Humorului

La data de 19.09.2024, orele 10:30, echipajul de poliție cadrul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, I.P.J. Suceava, în baza planului de acțiune în domeniul silvic, întocmit la nivelul Secției nr. 10 Poliție Rurală Gura Humorului au acționat împreună cu doi lucrători silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava pe raza com. Mănăstirea Humorului, jud. Suceava.
S-a procedat la efectuarea unui control la o societate comercială cu sediul în com./sat Mănăstirea Humorului, jud. Suceava având reprezentant legal pe un bărbat de 30 ani, inventariindu-se materialul lemnos din depozit, rezultând faptul că există o neconcordanță între stocurile scriptice și cele faptice, respectiv societatea deține în plus cantitatea de 10,264 mc lemn lucru construcții rășinoase.
În urma celor constatate, lucrătorii de poliție, împreună cu lucrătorii silvici, conform Legii 171/2010 și HG 497/2020, au procedat la confiscarea valorică a cantității totale de 10,264 mc lemn lucru construcții rășinoase cu o valoare totală de 2.791 lei.
De asemenea s-a procedat la sancționarea contravențională a societății cu o amendă în valoare de 5000 lei, conform art. 19, alin. (1), lit, B), din Lg. 171/2010, totodată fiind obligată la plata contravalorii materialului lemnos.


De asemenea, s-a procedat la efectuarea unui control și la o altă societate comercială cu profil silvic cu sediul în com./sat Mănăstirea Humorului, jud. Suceava, iat în urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, lucrătorii de poliție, împreună cu lucrătorii silvici, au procedat la sancționarea contravențională a societății cu o amendă în valoare de 1000 lei, conform art. 19, alin. (2), ind. (2), lit. A) din Lg. 171/2010.
Mai nouă Mai veche