Spitalul Județean Suceava a fost inclus în programul de inițiere a pompelor de insulină și senzorilor de glicemie

Spitalul Județean Suceava a fost inclus în programul de inițiere a pompelor de insulină și senzorilor de glicemie
La sfarsitul lunii august 2024, in ordinul nr. 1.280 din 21 august 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 865 din 29 august 2024, se menționează includerea Spitalului Judetean Clinic de Urgenta „Sf. Ioan ce nou” Suceava in lista spitalelor ce initiaza tratament prin pompe de insulină, sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de pompă de insulină fără tubulatură la exterior cu rezervor, canulă și cateter încorporate în carcasă ermetică, sisteme de pompă de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei capabile de funcționare în buclă închisă (tip HCL), sisteme de monitorizare continuă a glicemiei.

Pompa de insulina si dispozitivul pentru monitorizarea continua a glicemiei constituie o metoda eficace de tratament pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1, care prezinta o variabilitate glicemica crescuta, din cauza căreia nu își pot determina si ajusta in mod corespunzător dozele de insulina necesare. Dispozitivul de monitorizare continua a glicemiei este recomandat pacienților cu diabet zaharat tip 1 (insulinodependent), in regim de tratament bazal/bolus cu multiple doze de insulina, care, în ciuda automonitorizării cu ajutorul testelor de glicemie clasice, efectuând profile glicemice pre și postprandiale, au variabilitate glicemica crescuta si nu își pot ajusta corespunzător dozele de insulina. Concret, deși pacientul cu diabet zaharat tip 1 (DZ tip 1) isi monitorizeaza constant glicemia la domiciliu, cu ajutorul glucometrului, observa diferențe foarte mari intre valorile obținute in urma testării, înainte de masa si la doua ore după. Pompa de insulina vine sa completeze tratamentul pacientului cu DZ de tip 1, urmărit cu un sistem de monitorizare glicemica continua, la care nu se poate obține un echilibru metabolic bun, variabilitatea glicemica este mare si la care apar frecvent hipoglicemii.
{inAds}

Care sunt avantajele utilizării pompei de insulina? Spre deosebire de administrarea dozelor de insulina cu ajutorul pen-urilor, administrarea insulinei prin intermediul acestui dispozitiv medical poate mima secreția fiziologica a insulinei, care este ondulantă, in funcție de momentul zilei. Modificarea dozelor de insulină poate fi făcută mult mai corect, pe intervale orare si cu diferențe mult mai mici (în situația administrării cu penul, cea mai mică modificare poate fi cu 0.5 U/doza de insulina, in situația administrării cu pompa, diferența poate fi de 0,05 U/ora). Acesta este principalul beneficiul al administrării insulinei cu ajutorul pompei dedicate.

Care sunt avantajele utilizării dispozitivului pentru monitorizarea continua a glicemiei? Beneficiile utilizării unui astfel de dispozitiv sunt legate de: Un mai bun control al glicemiilor. Scăderea variabilității glicemice (hipo sau hiperglicemii). Timpul petrecut in normoglicemie, creste spre intervalul recomandat de >70% din 24 de ore.

Pacienții care utilizează pompa de insulina pot merge la piscina, la mare sau la sauna, cu mențiunea ca este necesar sa oprească temporar pompa de insulina. Totodată, se poate practica, cu grija, sportul care nu implica contact, fara a opri pompa de insulina. Riscurile utilizării pompei de insulina tin de blocarea administrarii continue a insulinei prin obstructia cateterului si riscul aparitiei cetoacidozei diabetice.

Includerea Spitalului Județean Suceava in programul de inițiere al acestor dispozitive reprezintă cea mai importantă realizare pentru îngrijirea pacienților cu diabet zaharat. Prin dotările existente si expertiza medicilor diabetologi (dobândita prin cursuri de perfecționare continuă) unitatea sanitară este printre puținele care derulează programele complete pentru pacienții cu diabet zaharat, comparativ cu centrele universitare consacrate. Montarea acestor dispozitive se face prin internare continuă sau de zi, pacienții urmând a fi programați in limita fondurilor alocate de CAS Suceava.

Utilizarea monitorizării continue a glicemiei si administrarea insulinei cu ajutorul pompei de insulina la pacienții cu DZ tip 1 reprezintă standardul de aur al tratamentului. La ora actuala in evidenta CAD Suceava sunt 185 pacienți care beneficiază de senzori de glicemie si 40 pacienți care beneficiază de tratament prin pompa de insulina.


Dr. Claudiu Cobuz
Medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Lector universitar
Doctor în științe medicale
Coordonator Centrul Antidiabetic Suceava
Mai nouă Mai veche