Transporturi ilegale de lemn depistate în trafic la Pârteștii de Sus, Poiana Micului, Vama, Frumosu și Praxia

Transporturi ilegale de lemn depistate în trafic la Pârteștii de Sus, Poiana Micului, Vama, Frumosu și Praxia
La data de 13 septembrie 2024, ora 05:45, lucrătorii Secției de Poliție Rurală Gura Humorului au oprit pentru control pe DJ 209L pe raza comunei Cacica, satul Pârteștii de Sus, autoutilitara marca Ford, care circula din direcția Solonețu Nou - Pârteștii de Sus.
La volanul autoutilitarei a fost identificat Mihai U., de 44 de ani, din comuna Bălăceana, căruia i s-au solicitat documentele personale și ale autoutilitarei.
Cu această ocazie s-a constatat faptul că, în autoutiliatară, cel în cauză transporta material lemnos, respectiv lemn lucru răşinoase, secţionat la patru metri lungime, motiv pentru care i-au fost solicitate documentele de proveniență și transport, acesta afirmând că nu deține documente pentru bunurile transportate.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0 a autoutilitarei ocazie cu care s-a constatat faptul că, aceasta nu are emis nici un aviz de însoțire a materialului lemnos pentru ziua în curs, motiv pentru care s-a solicitat conducătorului auto să însoțească echipajul de poliție la sediul Cantonului Silvic Neagota din cadrul Ocolului Silvic Solca.
Organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum de 4,49 metri cubi lemn lucru răşinoase (gater) specia brad, cu o valoare totală de 2.137 lei, care a fost confiscat și predat în custodia lucrătorilor silvici.
Față de conducătorul auto s-a luat măsura de sancționare contravențională cu amendă în valoare de 2000 lei, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de 4,49 metri cubi lemn lucru răşinoase (gater) specia brad.
{inAds}

Tot la 13 septembrie 2024, ora 09:20, echipajul de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală Gura Humorului, în timp ce executau activități de patrulare, cu ocazia planului de acțiune Blocada, pe raza comunei Mănăstirea Humorului, au oprit pentru control pe DJ 177, în localitatea Poiana Micului, autoutilitara FORD care avea direcția de deplasare dinspre orașul Gura Humorului spre satul Pleșa.
La volanul autoutilitarei a fost identificat Dumitru H., de 31 de ani, din Mănăstirea Humorului, căruia i-au fost solicitate documentele personale cât și ale autoutilitarei.
Cu această ocazie s-a constatat faptul că în autoutilitară conducătorul auto avea material lemnos, respectiv buștean, specia molid, motiv pentru care i-au fost solicitate documentele specifice de proveniență și transport, acesta afirmând că nu deține documentele necesare pentru bunurile transportate.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0 a autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că aceasta nu are emis nici un aviz de însoțire a materialului lemnos pentru ziua în curs, motiv pentru care s-a solicitat conducătorului auto să însoțească echipajul de poliție la Depozitul Pod Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului.
Organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat o volum de 3,28 metri cubi buștean, specia molid, cu o valoare totală de 1.915 lei, care a fost confiscat și predat în custodia lucrătorilor silvici.
Față de conducătorul auto s-a luat măsura de sancționare contravențională, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de 3,28 metri cubi buștean, specia molid.


La 13 septembrie 2024, în jurul orei 17:00, polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Vama aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu au oprit la ieșirea de pe drumul forestier Dobra spre DN 17 Vama autoutilitara Volvo, condusă de Cristian G., de 38 de ani, din comuna Vama, persoană care nu a putut prezenta pentru control documente specifice de transport pentru materialul lemnos încărcat pe autocamion.
Urmare a celor constatate s-a procedat la interogarea în baza de date Sumal 2.0 Control, ocazie cu care s-a constatat că pentru materialul lemnos transportat nu există aviz de însoțire.
În continuare, autoutilitara a fost condusă la Depozitul de Bușteni Dragoșa din cadrul Ocolul Silivic Vama, unde materialul lemnos transportat a fost inventariat de către reprezentanți silvici din cadrul OS Vama, în prezența unui tehnician criminalist din cadrul Poliției Municipale Câmpulung Moldovenesc, rezultând cantitatea de 8,566 metri cubi lemn buștean gater, specia molid, și un prejudiciu de 4.077 de lei. Totodată, aceeași cantitate a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Vama.
Administratorul SC Diamel SRL a fost sancționat contravențional de către agenții constatatori pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, cu un volum cuprins între 6,01 și 10,00 mc, neînsoțit de documente specifice de transport, cu amendă în valoare de 6.000 de lei.
Materialul lemnos a fost predat în custodie Depozitului de Bușteni Dragoșa.


La 13 septembrie 2024, în jurul orei 18:10, polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Vama aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza de competenţă au oprit autoutilitara Iveco, care era condusă de Maria M., de 48 de ani, din comuna Mănăstirea Humorului, iar în urma verificărilor efectuate în aplicația Sumal Control, s-a constatat faptul că nu există emis niciun document specific de transport pentru materialul lemnos încărcat pe autoutilitara.
S-a procedat la conducerea autoutilitarei marca Iveco, la depozitul de bușteni Dragoșa din comuna Frumosu, județul Suceava, pentru verificări suplimentare privind cantitatea transportată.
În urma cubajului efectuat de către reprezentanți silvici din cadrul Ocolului Silvic Vama a rezultat o cantitate totală de 4,767 metri cubi lemn rotund rășinoase, în valoare de 819 lei.
Femeia a fost sancționată contravențional de către agenții constatatori pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, cu un volum cuprins între 3,01 și 6,00 metri cubi, neînsoțit de documente specifice de transport.
Materialul lemnos a fost predat în custodie depozitului de bușteni Dragoșa.


La 13 septembrie 2024, în jurul orei 17:50, polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Vama aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza de competenţă au procedat identificarea și la oprirea autoutilitarei Man, care era condusă de Andrei A., de 38 de ani, din comuna Fundu Moldovei, iar în urma verificărilor efectuate în aplicația Sumal Control, s-a constatat faptul că există emis avizul pentru cantitatea de 2,50 metri cubi lemn foc fag.
S-a procedat la conducerea autoutilitarei Man, la depozitul de bușteni Dragoșa din comuna Frumosu, pentru verificări suplimentare privind cantitatea transportată. În urma cubajului efectuat de către reprezentanți silvici din cadrul OS Vama a rezultat o cantitate totală de 6,453 metri cubi lemn foc fag, din care 3,953 metri cubi în plus față de avizul de însoțire, în valoare de 1047 lei.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional de către agenții constatatori pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, cu un volum cuprins între 3,01 și 6,00 metri cubi, neînsoțit de documente specifice de transport.
Materialul lemnos a fost predat în custodie depozitului de bușteni Dragoșa.


La 13 septembrie 2024, în jurul orei 22:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Vadu Moldovei au identificat în trafic pe DN 15C, pe raza comunei Fântâna Mare, satul Praxia, două ansamble rutiere care transportau material lemnos.
În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că primul ansmablu rutier format din cap tractor Volvo și semiremorcă Schwarzmuller era condus de Ionel A., din comuna Mălini, care a prezentat documentele personale și ale utilitarei pentru control, prezentând un aviz în format electronic pentru cantitatea de 36,018 metri cubi pe cap tractor și 22,678 metri cubi pe semiremorcă.
Al doilea ansmablu rutier format din cap tractor Mercedes-Bnez și semiremorcă Mhs era condus de Alexandru M., din satul Văleni Stânișoara, comuna Mălini, județul Suceava, care a prezentat documentele personale și ale utilitarei pentru control, prezentând un aviz în format electronic pentru cantitatea de 20,016 metri cubi pe cap tractor și 27.460 metri cubi pe semiremorcă.
În continuare, în urma vizualizării încărcăturii și a specificațiilor din documentele de transport au rezultat indicii cu privire la faptul că cantitatea transportată este diferită de cea înscrisă în documentele de transport.
Pentru clarificarea aspectelor ansamblurile rutiere și încărcătura de material lemnos au fost predate în custodia Ocolului Silvic Râșca, urmând ca în data de 16 septembrie 2024 personalul silvic desemnat să procedeze la inventarierea materialului lemnos.
Mai nouă Mai veche