Un sucevean în șoc anafilactic a condus singur 20 de km până la spital: „Avea buzele și fața umflate. S-a dat jos din mașină și a intrat în stare critică”

UPU Spitalul Județean Suceava
Un sucevean în vârstă de 80 de ani, intrat în șoc anafilactic, a condus 20 de kilometri, singur, noaptea, până la spital, pentru a-și salva viața. 

Bărbat se pregătea să facă vin la o proprietate pe care o deține în satul Osoi, comuna Comarna, județul Iași.

În timp ce spăla butoaiele, a început să simtă că se sufocă. Din păcate, era singur, deoarece soția lui rămăsese acasă, așa că a considerat că singura lui șansă era să ajungă la urgențe. Astfel, bărbatul s-a urcat în mașină și a condus singur, pe timp de noapte, aproximativ 20 de kilometri, timp de aproximativ jumătate de oră, în condițiile în care se afla în șoc anafilactic.
{inAds}

S-a dat jos din mașină și a intrat în stare critică

„Când a ajuns, abia putea respira, avea buzele și fața umflate. S-a dat jos din mașină și a intrat în stare critică. Imediat a fost preluat de medicul nostru din zona de resuscitare și a fost intubat, deoarece nu mai putea respira. A primit adrenalină, dar aceasta nu a avut efect inițial. A fost pus pe ventilator și a beneficiat de un tratament complex, inclusiv plasmă”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, citată de Ziarul de Iași.

Medicul spune că decizia bărbatului de a se urca în mașină și de a conduce a fost una eroică. Acesta spune că, fiind într-un loc relativ izolat, el a reușit să părăsească zona și să caute ajutor. Chiar dacă nu a reușit să sune la 112 pentru a anunța că se simte rău, era esențial să iasă din acea zonă și să contacteze pe cineva apropiat. Dacă ar fi rămas în curtea sa, în beci sau în cămară, unde spăla, ar fi fost foarte posibil să fi suferit un stop respirator fără ca cineva să-l audă. Dacă ar fi fost găsit a doua zi, salvarea nu ar mai fi fost posibilă. În acest sens, el a luat o decizie bună.


Medicamentele pentru hipertensiune i-ar fi creat problemele

„Dimineață, am chemat alergologul din policlinică, deoarece această specialitate nu are gardă. Medicul îl cunoștea deja deoarece medicii noștri au efectuat consultații anterioare la Suceava, așa că erau familiarizați cu pacientul, realizându-i teste alergologice multiple. Noaptea, medicul nostru a sunat-o pe soția lui, având numărul notat undeva, și a întrebat la ce anume este alergic. Ea a menționat că are alergie la praf. Am bănuit că ar fi avut o reacție la substanțele cu care a spălat butoaiele, poate un detergent sau un acid, dar nu aveam informații precise despre ce a folosit. Pacientul nu mai putea oferi detalii, însă tratamentul este, în general, similar. Ulterior, s-au efectuat teste de desensibilizare, iar alergologii au confirmat că îl cunosc și că are alergie la medicamentele pentru hipertensiune. Soția lui a spus că avea acele medicamente cu el, deși știa că îi fac rău, deci este posibil să le fi luat. Așteptăm să vedem când se va trezi, dar sperăm că astăzi va reuși să se trezească în terapie intensivă deoarece a început să respire singur și l-au lăsat nesedat”, a declarat Cimpoeșu.


Alergiile sunt mai frecvente în rândul tinerilor

Medicul spune că fenomenele de șoc anafilactic se pot dezvolta în câteva minute, poate chiar și ore. Acesta spune că probabil bărbatul a conștientizat că începe să se simtă rău, iar evoluția stării sale a fost evidentă pe parcursul drumului. Medicul spune că cea mai înțeleaptă soluție ar fi fost să sune la 112 dintr-o zonă accesibilă, unde putea fi găsit, chiar dacă se afla în mașină. Cimpoeșu afirmă că a riscat foarte mult, deoarece unii oameni care se urcă la volan pot provoca accidente, lovind alte mașini, stâlpi sau copaci, ceea ce reprezintă un mare risc. Acesta subliniază că este esențial să cerem ajutor, să sunăm sau să găsim pe cineva care să ne ajute.

Alergiile sunt mai frecvente în rândul tinerilor, iar pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii devin mai expuși la diverși alergeni și dezvoltă o imunitate, ori ajung să fie conștienți de alergiile lor. Medicul spune că acest caz subliniază importanța de a apela la serviciile medicale atunci când apar simptome alarmante. Dacă nu știm cum să procedăm, trebuie să găsim pe cineva care să ne ajute, ceea ce este extrem de important.
Mai nouă Mai veche