Fosta șefă de la Oncologie, condamnată la închisoare cu executare, a obținut întreruperea pedepsei pentru creșterea copilului

Fosta șefă de la Oncologie, condamnată la închisoare cu executare, a obținut întreruperea pedepsei pentru creșterea copilului
Tribunalul Botoșani a admis cererea de întrerupere a pedepsei în cazul medicului Anca Ababneh Dumitrovici, condamnată în urmă cu două săptămâni la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Dacă decizia rămâne definitivă, doctorița va fi eliberată și va reveni în penitenciar după ce copilul ei va împlini vârsta de un an.

Găsită vinovată pentru 280 de fapte de luare de mită, fosta șefă a secției Oncologie a Spitalului de Urgență Suceava a fost condamnată definitiv pe 23 septembrie. Încarcerată în Penitenciarul Botoșani, pentru perioada de carantină, Anca Ababneh Dumitrovici a înaintat instanțelor din Botoșani două cereri pentru a ieși din închisoare, scrie HotNews.

Pe 26 septembrie, avocații acesteia au depus la judecătorie o solicitare de amânare a pedepsei, dosarul primind termen pe 10 octombrie. La o zi distanță, pe 27 septembrie, au înaintat o altă cerere Tribunalului Botoșani prin care au cerut întreruperea executării pedepsei.

În ambele cereri, medicul a făcut apel la clemența judecătorilor, cerând punerea în libertate pentru a putea avea grijă de copilul care nu a împlinit încă un an. Anca Ababneh Dumitrovici a născut cel de-al doilea copil după ce a fost trimisă în judecată.


Nu are voie să iasă din județ

Pe 3 octombrie, judecătorii Tribunalului Botoșani au admis cererea și au dispus întreruperea executării pedepsei de trei ani de închisoare, medicul urmând a se întoarce în închisoare după ce al doilea copil va împlini vârsta de un an.

Instanța i-a impus o serie de obligații pe durata întreruperii pedepsei: să nu părăseasă județul Suceava, să ia legătura cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava „pentru a fi luată în evidenţă şi a stabili mijlocul de comunicare permanentă cu organul de supraveghere, precum şi să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemată”, să nu îşi schimbe locuinţa fără a anunța instanţa care a dispus întreruperea, respectiv să nu deţină și să nu folosească arme.

Hotărârea privind întreruperea pedepsei va fi pusă în practică după ce va deveni definitivă. Procurorii au la dispoziție trei zile pentru a o contesta, după redactarea sentinței. Până în prezent, Parchetul nu a atacat decizia.


Condamnare cu o motivare fără precedent

Anca Ababneh Dumitrovici a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, după ce inițial, instanța de fond -Tribunalul Suceava – a decis condamnarea ei la doi ani și șase luni închisoare cu suspendare. A fost judecată prin procedura simplificată, recunoscând acuzațiile în fața instanței.

Magistrații Curții de Apel Suceava, după judecarea căii de atac, au concluzionat că recunoașterea a fost una formală, doar pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, și că medicul nu a conștientizat gravitatea faptelor sale.

Este nevoie de o sancționare exemplară a cadrelor medicale care primesc mită de la pacienți pentru descurajarea „credinţei publice că în România nu te poţi prezenta într-o unitate medicală pentru a beneficia de îngrijiri medicale dacă nu dispui de resurse financiare suficiente”, au arătat cei doi judecători ai Curții de Apel Suceava, în ampla motivare a deciziei de condamnare.
Mai nouă Mai veche