Comuna Marginea, finalistă pentru titlul de „Sat European de Tineret 2025” și câștigătoare a finanțării proiectului sportiv „SporfiTU: Ieși din Zona de Confort prin Sport!”

Vatra Dornei a găzduit recent cea de-a cincea ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment de referință în cadrul programului European Youth Village, ce pune în lumină implicarea tinerilor și lucrătorilor de tineret în transformarea comunităților rurale. Printre momentele deosebite ale evenimentului s-a numărat recunoașterea Comunei Marginea, jud. Suceava ca finalistă în competiția pentru titlul de „Sat European de Tineret 2025”.

Mai mult, Marginea s-a remarcat și prin câștigarea unei finanțări europene prin Corpul European de Solidaritate pentru proiectul sportiv „SporfiTU: Ieși din Zona de Confort prin Sport!”, în valoare de peste 9200 EUR, cu codul de identificare 2024-3-RO01-ESC30-SOL-000283572. Proiectul, gestionat de organizația True Health și grupul local ,,Tinerii Mărgineni”, își propune să îmbunătățească sănătatea fizică și mintală a tinerilor din comunitate printr-o serie de activități inovatoare și adaptate nevoilor idenntificate la nivel local.

În cadrul aceleași gale, Adrian MAFTEAN, coordonator mentor al grupului de inițiativă, a fost premiat cu titlul de Lucrător de Tineret Responsabil, pentru implicarea sa constantă în diverse structuri și organizații, dar și pentru abordarea sa responsabilă și eficientă în lucrul cu tinerii, având un impact semnificativ asupra acestora. Totodată, Ștefan BALAN din Marginea, a primit titlul de Tânăr Implicat, fiind apreciat pentru dedicarea și contribuțiile sale la dezvoltarea inițiativelor de tineret. Amândoi au fost remarcați pentru angajamentul lor de a susține și inspira tineretul din mediul rural.
{inAds}

Obiectivele și activitățile proiectului „SporfiTU”

Proiectul „SporfiTU” se axează pe dezvoltarea abilităților personale și comunitare printr-un stil de viață activ și sănătos. Activitățile planificate includ:
  • Prezentări în școli despre proiect și oportunitățile oferite de Corpul European de Solidaritate, pentru a informa și implica cât mai mulți tineri.
  • Sesiuni sportive săptămânale, care să promoveze activitatea fizică regulată și colaborarea între participanți.
  • Seri tematice, cum ar fi:
    • Seară de film, cu proiecții care încurajează gândirea creativă și dezbaterile.
    • Seară de boardgames, pentru dezvoltarea abilităților sociale și a gândirii strategice.
    • Seară de „digital detox”, pentru promovarea unui echilibru sănătos între tehnologie și viața reală.
  • Ateliere de nutriție și sesiuni practice susținute de nutriționiști și dieteticieni autorizați. Acestea îi vor învăța pe tineri să pregătească mese sănătoase, gustoase și accesibile financiar, potrivite unui stil de viață activ.
  • Activități pentru sănătatea mintală, care subliniază importanța alimentației echilibrate în sprijinirea funcționării optime a creierului.
  • Concurs de idei pentru dezvoltarea comunității, un exercițiu de bugetare participativă în care întreaga comunitate va vota propunerile tinerilor, cea mai votată idee urmând să fie implementată.
  • Activitate de curățenie comunitară, care să implice tinerii în protejarea mediului și îmbunătățirea esteticii locale.
  • Sesiuni de dialog și consultări între tineri și decidenții de la nivel local.

Impactul proiectului și obiectivele pentru viitor

Proiectul „SporfiTU” urmărește nu doar să sprijine sănătatea fizică și mintală a tinerilor, ci și să creeze o comunitate unită, deschisă dialogului și inovării. Prin aceste inițiative, Comuna Marginea își consolidează statutul de lider în transformarea satelor din România într-un mediu prietenos și incluziv pentru tineri.

„Ne dorim ca Marginea să devină o inspirație pentru toate comunitățile rurale din jud. Suceava, dar nu numai. Prin proiectul «SporfiTU», demonstrăm că un sat poate oferi oportunități extraordinare tinerilor săi. Este o șansă de a arăta că mediul rural are un potențial imens, iar implicarea tinerilor este cheia succesului nostru comun”, a declarat Ștefan BALAN, reprezentantul grupului ,,Tinerii Mărgineni”.

Adrian MAFTEAN, președintele organizației ,,True Health” adaugă: ,Aprobarea proiectului „SporfiTU” și implicarea comunei Marginea în competiția pentru titlul de „Sat European de Tineret” reprezintă pași importanți în direcția consolidării unui ecosistem de tineret la nivel local, unul incluziv și bazat pe nevoile reale ale tinerilor. Succesul activităților desfășurate cu ocazia ZTMR, în perioada 28-29 septembrie, când am adunat la Marginea aproape 250 de tineri din mai multe localități, arată clar faptul că atunci când te cobori la firul ierbii, când discuți cu tinerii și le asculți nevoile, iar în consecință realizezi și proiecte, n-ai cum să dai greș! Marginea devine, cu ajutorul tinerilor implicați, un exemplu viu al modului în care inițiativele locale pot transforma comunități întregi.
Mai nouă Mai veche