Arhiepiscopia Sucevei trece pe energie solară. Finanțare de 8,8 milioane de lei de la Ministerul Energiei pentru panouri la sediul din Suceava și mănăstirile Buciumeni, Dragomirna, Putna, Sucevița și Sihăstria Putnei

Arhiepiscopia Sucevei trece pe energie solară. Finanțare de 8,8 milioane de lei de la Ministerul Energiei pentru panouri la sediul din Suceava și mănăstirile Buciumeni, Dragomirna, Putna, Sucevița și Sihăstria Putnei
Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au întâlnit cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și au semnat contractele de finanțare pentru șase proiecte de energie solară. Acestea vor permite alimentarea cu energie curată a Centrului Eparhial din Suceava și a cinci mănăstiri din eparhie.

Reprezentanții Arhiepiscopiei au fost Pr. Viorel Ilișoi, Consilier la Sectorul Economic-Financiar și cel care a semnat contractul pentru proiectul de la Centrul Eparhial, Pr. Florin Lupu, Consilier la Sectorul Fonduri Externe și Interne, și Pr. Viorel-Ioan Cozmei, managerul proiectelor.

Din partea mănăstirilor, au semnat contractele: Stavrofora Maria Mălăescu, stareța Mănăstirii Buciumeni; Stavrofora Maria Magdalena Gherghină, stareța Mănăstirii Dragomirna; Protos. Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna; Stavrofora Mihaela Cozmei, stareța Mănăstirii Sucevița; Pr. Ignatie Caciur – pentru Mănăstirea Sihăstria Putnei.
{inAds}

Prin aceste proiecte se asigură atât consumul propriu de energie electrică, se fac economii substanțiale, se contribuie la protejarea mediului prin folosirea unei surse de energie verde și se asigură sustenabilitatea energetică a unităților de cult beneficiare.

Oportunitatea accesării fondurilor de la guvern a fost determinată de costurile mari ale facturilor la energie electrică, dar și de dorința de a beneficia de energie verde, regenerabilă și sustenabilă.

„Dincolo de latura economică, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, își arată deschiderea pentru a proteja mediul înconjurător, creat și lăsat de Bunul Dumnezeu în grija oamenilor”, transmit reprezentanții eparhiei.

Capacitatea totală de producere a energiei electrice din surse solare prin cele șase proiecte va fi de 1,365 mega Wați, iar suma totală a investiției este de 8.882.879,96 lei. Finanțarea provine din Fondul pentru Modernizare lansat de Ministerul Energiei și va ajuta beneficiarii să-și producă propria energie.
Mai nouă Mai veche