Atenție la „povocările” de pe rețelele de socializare

Atenție la „povocările” de pe rețelele de socializare
IPJ Suceava informeaz că în ultima perioadă de timp, în mediul online, în special pe rețelele de socializare, au devenit virale videoclipuri cu tineri care pun în practică o provocare cunoscută sub numele de „Superman Challenge”, aceasta soldându-se cu accidentarea unora dintre ei, de multe ori gravă.

,,Provocarea” presupune ca două persoane să se țină de mâini, acestea fiind încrucișate iar o a treia persoană să sară pe mâinile încrucișate în așa fel încât să fie aruncată înapoi, în picioare. Acesta este scenariul ideal însă multor copii nu le reușește și astfel ajung să se rănească, suferind fracturi la nivelul membrelor superioare sau răni la nivelul feței și capului.

Pentru prevenirea victimizării copiilor prin acțiuni ce le pot pune în pericol integritatea corporală sau viața, polițiștii Biroului Siguranță Școlară – IPJ Suceava, recomandă:
{inAds}

1. Elevilor:

- Evitați participarea la provocări periculoase lansate, cel mai adesea în mediul online. Acestea pot părea amuzante sau o modalitatea de a câștiga atenția colegilor ori o cale de atrage urmăritori/aprecieri pe rețelele de socializare însă riscurile sunt mult mai mari decât beneficiile.

- Gândiți-vă la consecințe. Înainte de a imita un comportament văzut online, întrebați-vă dacă merită să vă puneți în pericol sănătatea sau chiar viața.

- Fiți curajoși să spuneți ”NU”. Nu vă lăsați influențați de prieteni sau colegi și nu cedați presiunii acestora de a acționa într-un anume fel, uneori împotriva voinței voastre. Curajul stă în puterea de a lua decizii responsabile.


2. Părinților:

Monitorizați activitatea online a copiilor. Fiți atenți la ce tip de conținut urmăresc și cu cine interacționează în mediul online.

Discutați despre riscurile la care se expun prin imitarea unor comportamente/acțiuni văzute în mediul online. Explicați-le copiilor că anumite comportamente promovate online pot avea consecințe reale și grave, putându-le afecta în mod iremediabil viața.

Încurajați comunicarea deschisă. Asigurați-vă că copiii dumneavoastră se simt confortabil să vorbească despre ce văd în mediul online sau cu privire la provocările pe care le primesc de la diverse persoane.


3. Cadrelor didactice:

- Informați elevii despre pericolele din mediul online. Organizați sesiuni de informare în cadrul orelor pentru a le explica elevilor de ce astfel de provocări sunt periculoase.

- Observați comportamentele elevilor pe timpul orelor sau recreațiilor. Semnalați orice comportament care indică participarea la jocuri periculoase.

- Colaborați cu părinții și autoritățile. Împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele în mediul școlar.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava desfășoară permanent activități cu caracter informativ-preventiv în unitățile de învățământ de pe raza județului Suceava, având în vedere creșterea gradului de siguranță al elevilor.

Pentru toți cei implicați în dezvoltarea tinerilor, nu uitați să fiți un martor activ - „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”!
Mai nouă Mai veche