Curse intercity Suceava-București cu durata de 5h39', de anul viitor, anunțate de compania privată Ferotrans TFI, cu trenuri cumpărate din Israel. Prețul biletelor va fi similar cu cel practicat de CFR

Curse intercity Suceava-Bucureși cu durata de 5'39", de anul viitor, anunțate de compania privată Ferotrans TFI, cu trenuri cumpărate din Israel. Prețul biletelor va fi similar cu cel practicat de CFR
Operatorul feroviar privat Ferotrans TFI, fondat de Dumitru Anchidin, director al CFR Marfă concediat de două ori, va introduce de anul viitor curse intercity Iași – București și Suceava – București, după ce a achiziționat 33 de trenuri de la Israel Railways (IR). Acestea urmează să ajungă în țară în luna decembrie, relatează Ziarul de Iași.

Trenurile vor începe să circule din data de 18 mai 2025. Cursele feroviare vor fi realizate pe direcțiile Iași – București și Suceava – București.

Achiziția celor 33 de trenuri de la Israel Railways (IR) a fost anunțată pe 16 iulie de revista online International Railways Journal. Aceasta are o valoare de 1,5 milioane de dolari, iar trenurile ar fi fost retrase din circulație de către Israel Railways ca urmare a progresului făcut în programul național de electrificare.
{inAds}

Cât de rapide sunt trenurile private Ferotrans TFI?

Ieșenii și sucevenii vor ajunge mai repede la București pe calea ferată. Trenurile cumpărate din Israel pot atinge până la 180 km/oră. „Vor fi cele mai rapide trenuri din regiunea Moldovei. Vor fi două trenuri pe ruta Iași – Bucureşti și retur și două pe ruta Suceava – București și retur. Iar în sezonul estival, între 14 iunie 2025 și 7 septembrie 2025 va circula un tren și pe ruta Suceava – Mangalia și retur”, a declarat Dumitru Anchidin, și CEO al companiei.

În mersul trenurilor, trenurile companiei vor apărea cu denumirea companiei „Ferotrans TFI” însoțite de un număr de tren. De exemplu, călătorii care vor pleca de la Iași spre – București cu trenul de dimineață, vor alege trenul Ferotrans TFI 11.756.


Prețul biletelor

„Preţul nu a fost stabilit încă, dar nu va fi mai mare decât preţul biletelor la trenurile de la compania națională. Vânzarea de bilete se va face on-line sau în tren, nu vor fi case de bilete. Și, important, biletele achiziționate în tren vor costa la fel ca și cele cumpărate on-line, nu vor fi supra-taxate”, a subliniat Dumitru Anchidin.


Rutele și orarele trenurilor

Iași – București:

Primul tren din Iași către București va avea plecarea la ora 06:00 și va sosi în București la 11:42. Va face cinci ore și 42 de minute. Acest tren va avea opriri doar în Vaslui, Bârlad, Focşani și Buzău. Returul va fi de la 16:28 din București, cu sosire la 22:01 în Iași.

Al doilea tren va pleca după-amiază din Iași, la 15:47 și are sosirea programată în București la 21:30. Acest tren va avea returul în dimineața următoare, cu plecare de la 07:22 din București și sosirea la ora 12:49 în Iași (timpul programat al călătoriei fiind de 5 ore și 27 de minute).


Suceava – București

De la Suceava la București, trenurile Ferotrans TFI urmează să transporte călătorii într-un timp de cinci ore și 39 de minute, respectiv în cinci ore și 37 de minute, în timp ce de la Bucureşti la Suceava durata călătoriei cu cele două trenuri va fi cu zece minute mai scurtă decât la dus.

Primul tren va pleca din Suceava la ora 07:08 și va ajunge la 12:47 în București, după ce va face opriri la Paşcani, Roman, Bacău, Focşani și Buzău. Pe retur, trenul va pleca din București de la ora 17:10 și va ajunge în Suceava la 22:39.

Al doilea tren va pleca din Suceava la 14:55 și va ajunge în București la 20:32 București. Returul acestui tren va fi a doua zi, de la 07:22 din București, 12:49 în Suceava.


Cum vor circula trenurile vara?

În perioada de vară, compania privată de transport pe calea ferată va lega Suceava de Mangalia prin intermediul unui tren care are plecarea programată la ora 05:15 și sosirea la Mangalia la ora 13:00. „Acest tren va ajunge în Constanța la 11:48. Acolo staționează 9 minute, iar apoi, până la Mangalia, va avea opriri în toate stațiile”, a explicat Dumitru Anchidin.

Cei care se întorc din vacanță vor putea pleca cu trenul de 13:31 din Mangalia și vor ajunge în Suceava la 21:28.

Confortul oferit de trenurile aduse din Israel va fi, potrivit lui Anchidin, la nivelul trenurilor de rang intercity. Iar CEO-ul Ferotrans TFI spune că se gândește la instalarea în trenuri a unor automate cu băuturi și mâncare (produse ambalate). În ce privește personalul care va deservi aceste trenuri, Ferotrans TFI intenționează să angajeze, potrivit administratorului companiei, „în jur de 15 mecanici și aproximativ 25 de salariaţi – personal comercial”.

Ferotrans este o companie înființată în urmă cu 15 ani și îi are ca acționari pe Dumitru Anchidin (95%) și pe soția sa, Mihaela Anchidin (5%). Compania are ca principal obiect de activitate „Transporturi interurbane de călători pe calea ferată”, domeniu în care singurul concurent din Județul Iași este firma soră, Ferotrafic TFI.

Ferotrans TFI a raportat anul trecut afaceri de 14,9 milioane de lei, în creștere cu 200%, și un profit net de 5,3 milioane de lei, în creștere cu 230%. Un semn de întrebare îl reprezintă numărul de angajați al companiei, care se ridică la un total de 3 persoane.

Dumitru Anchidin este fost director în CFR Marfă. Cluj Feroviar scria recent că Anchidin a fost repus în funcție de instanță, după ce fusese concediat a doua oară. Dumitru Anchidin, director al Centrului Zonal de Marfă Iași, a fost concediat inițial în 2020, când director general al transportatorului feroviar național era Traian Preoteasa, și a fost reangajat ulterior. Apoi a mai fost concediat încă o dată, un an mai târziu, când la conducerea CFR Marfă se afla Mihai Frăsinoi. Acum, și această decizie a fost anulată de Justiție, iar Dumitru Anchidin se poate întoarce în funcție.
Mai nouă Mai veche