Avocații și-au dezvăluit strategiile de apărare în dosarul în care primarul Vasile Rîmbu este judecat pentru infracțiuni contra justiției. Fostul director medical Mircea Macovei va fi audiat la termenul de săptămâna viitoare

Avocații și-au dezvăluit strategiile de apărare în dosarul în care primarul Vasile Rîmbu este judecat pentru infracțiuni contra justiției. Fostul director medical Mircea Macovei va fi audiat la termenul de săptămâna viitoare
Cel de-al treilea termen de judecată din dosarul în care primarul Vasile Rîmbu și șefa Serviciului Juridic de la Spitalul Județean Suceava, Dana Mihaela Mamciuc, sunt judecați pentru infracțiuni contra justiției a avut loc luni după-amiază, la Tribunalul Suceava.

După o lună de amânări cauzate de absențele avocaților celor doi inculpați, la ședința de luni au avut loc primele dezbateri în dosar. În debutul ședinței care a durat trei sferturi de oră, grefiera a citit rechizitoriul de sesizare a instanței în care DNA Suceava îi acuză pe cei doi inculpați că au conspirat, prin intermediul unei terțe persoane, fiica lui Vasile Rîmbu, pentru ca cel din urmă să intre în posesia unor informații nedestinate publicității privind un dosar penal care îl viza, aflat în lucru la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Mai exact, inculpata Dana Mihaela Mamciuc, i-ar fi transmis lui Vasile Rîmbu, prin intermediul fiicei sale Alexandra Elena Rîmbu, informații despre datele cerute de procurori de la Spitalul Județean Suceava, dar și conținutul declarației pe care a făcut-o în fața anchetatorilor fostul director medical al spitalului, dr. Mircea Macovei. 

Avocata Larisa Motan pentru inculpata Dana Mihaela Mamciuc și avocatul Alexandru Iavorschi pentru inculpatul Vasile Rîmbu au arătat că solicită judecarea pe procedura de drept comun, fără să apeleze la procedura simplificată, și au transmis că inculpații solicită judecarea în lipsă.
{inAds}

Cei doi avocați au contestat întreg probatoriul procurorilor DNA, au solicitat reaudierea martorului Mircea Macovei și administrarea unor noi probe. Mai exact, solicitarea unor relații de la Consiliul Județean Suceava, Ministerul Sănătății și Spitalului Județean, din care să rezulte dacă inculpatul Vasile Rîmbu era suspendat sau nu la momentul săvârșirii presupuselor infracțiuni. 

Avocații Alexandru Iavorschi și Larisa Motan au arătat că teza probatorie pe care se bazează strategiile de apărare vizează demonstrarea faptului că decizia de suspendare din funcție care îl viza pe Vasile Rîmbu nu ar mai fi avut efect la momentul săvârșirii faptei, astfel că inculpatul ar fi avut dreptul legal să ia la cunoștință despre informațiile solicitate de procurori și despre conținutul declarației dată de fostul director medical Mircea Macovei. 

Dincolo de tezele probatorii prezentate, solicitările celor doi avocați au fost făcute foarte probabil și cu gândul la timpul care va trece până la primirea relațiilor solicitate de la cele trei instituții, timp valoros pentru apărare având în vedere că infracțiunile din dosar se vor prescrie peste trei luni.

Anticipând judecata pe fond, avocatul Alexandru Iavorschi s-a mai întrebat dacă era de competența DNA să aprecieze eventualul prejudiciu cauzat într-un dosar instrumentat la o altă unitate de parchet.

De asemenea, avocata Larisa Motan a cerut audierea Alexandrei Elena Rîmbu, fiica lui Vasile Rîmbu, dar și a membrilor de la acea vreme ai Comitetului Director al spitalului.

În replică, procurorul DNA Adrian Constantin Zaharia a arătat că este de acord cu reaudierea martorului Mircea Macovei, dar a cerut respingerea celorlalte solicitări ale avocaților, precizând că toate probele solicitate au fost deja administrate în cursul urmăririi penale. 

Judecătorul Cristian Pînzariu a admis solictarea de reaudiere a martorului Mircea Macovei, stabilind termen pentru 10 februarie, la ora 10:30, urmând să se pronunțe ulterior pe celelalte solicitări ale avocaților.

Dinu ZARĂ

Articole recomandate:
Mai nouă Mai veche