Fiica lui Vasile Rîmbu va fi audiată săptămâna viitoare în procesul în care primarul Sucevei este judecat pentru infracțiuni contra justiției. Ce a declarat medicul Mircea Macovei la termenul de luni

Fiica lui Vasile Rîmbu va fi audiată săptămâna viitoare, în procesul în care primarul Sucevei este judecat pentru infracțiuni contra justiției. Ce a declarat medicul Mircea Macovei la termenul de astăzi
Fostul director medical al Spitalului Județean de Urgențe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Mircea Macovei, a fost audiat, luni, la Tribunalul Suceava, în dosarul în care fostul manager Vasile Rîmbu, în prezent primar al municipiului Suceava, este acuzat de infracțiuni contra justiției. 

Fostul director medical a fost întrebat despre un punct de vedere pe care l-a formulat în primăvara anului 2020 la solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, într-un dosar care viza modul în care conducerea Spitalului Județean Suceava a gestionat începutul crizei generată de coronavirus și modul în care s-a ajuns la un număr mare de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale. Conform procurorilor DNA Suceava, conținutul acelui punct de vedere formulat de medicul Mircea Macovei ar fi fost transmis ilegal de șefa Serviciului Juridic, Dana Mihaela Mamciuc, către managerul suspendat de la acea vreme, Vasile Rîmbu.

Mircea Macovei a spus în fața instanței că în punctul de vedere a dat explicații cu privire la un mesaj prin care convoca medicii la spital pentru testare, că în punctul de vedere a făcut referire și la managerul Vasile Rîmbu și că nu a mai discutat cu nimeni despre conținutul acelui punct de vedere. 
{inAds}

DNA Suceava susține că managerul suspendat Vasile Rîmbu, prin intermediul fiicei sale Alexandra Rîmbu, i-ar fi cerut șefei Serviciului Juridic, Dana Mihaela Mamciuc, să îi comunice conținutul unor solicitări ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava și conținutul punctului de vedere formulat de directorul medical, Mircea Macovei. Acuzarea consideră că acele informații nu erau destinate publicității, că i-au fost comunicat ilegal lui Vasile Rîmbu și că acesta a obținut un folos nejustificat, folosindu-le pentru a-și pregăti o strategie de apărare în dosarul instrumentat de procurori. 

Avocații apărării au adresat mai multe întrebări pentru martorul Mircea Macovei privind situația de fapt din Spitalul Județean Suceava la acea vreme. Multe dintre întrebări au fost respinse de judecătorul Cristian Pînzariu, după obiecții ridicate de procurorul Adrian Constantin Zaharia, acesta arătând că nu au relevanță pentru obiectul dosarului care vizează accesul nelegal al lui Vasile Rîmbu la informații care nu erau destinate publicității, în timp ce situația din Spitalul Județean Suceava și deciziile conducerii de la acea vreme fac obiectul unui dosar separat. 

De asemenea, judecătorul a admis parte dintre cererile de probe formulate de avocații inculpaților Vasile Rîmbu și Dana Mihaela Mamciuc și a dispus emiterea unor adrese către Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Suceava și Spitalul Județean Suceava, adrese la care răspunsurile să fie formulate până cel târziu la 14 februarie. 

De asemenea, a fost admisă solicitarea avocatei Larisa Motan privind audierea Alexandrei Elena Rîmbu, fiica lui Vasile Rîmbu, judecătorul apreciind că proba testimonială ar fi utilă judecării cauzei, chiar dacă în timpul urmăririi penale martora s-a prevelat de dreptul de a nu da declarații având în vedere relația de rudenie de gradul I cu inculpatul. 

Următorul termen a fost stabilit pentru marți, 18 februarie 2025, la ora 13:00, după ce avocatul inculpatului Vasile Rîmbu, Alexandru Iavroschi, a motivat că luni ar trebui să fie prezent la un termen de judecată de la o instanță din București. 

Dinu ZARĂ

Articole recomandate:
Mai nouă Mai veche