Tupeul de șmecher ia amploare la Suceava. 161 de permise suspendate pentru conducere agresivă pe drumurile din județ

Tupeul de șmecher ia amploare la Suceava. 161 de permise suspendate pentru conducere agresivă, anul trecut, pe drumurile din județ
Inspectoratul de Poliție Județean Suceava transmite că în ultima perioadă se remarcă tot mai multe tendințe de a desfășura în spațiul public activități neconforme sau manevre rutiere care generează situații riscante. Scopul este captarea atenției grupului de prieteni sau a altor persoane, obținerea unei false notorietăți prin promovarea unui comportament de negare sau desconsiderare a legii și autorității, sau pur și simplu....distracția.

Teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere. Din păcate, în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege, dar pun în pericol propria viața și a altor persoane.

În acest sens, IPJ Suceava atrage atenția tuturor celor pretabili sau predispuși la încălcarea legislației rutiere că polițiștii vor dispune în continuare măsuri din cele mai ferme în cazul abaterilor care pun în pericol siguranța rutieră, comportamentele de tip teribilist nefiind tolerate.
{inAds}

În anul 2024, polițiștii suceveni au aplicat 161 de sancțiuni contravenționale pentru adoptarea unui comportement agresiv în trafic de către șoferi, fiind suspendate 161 de permise de conducere. În 7 dintre situații, conducerea agresivă a avut ca urmare și producerea unui eveniment rutier soldat cu pagube materiale sau vătămări corporale.

Pentru corecta informare a șoferilor, polițiștii reamintesc și prevederile legale în ceea ce privește modificările legislative în referire la conducerea agresivă.

Conform legii, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Care sunt amenzile pentru șoferii agresivi

Sancțiunile pentru comiterea manevrelor de mai sus sunt pe măsură. „Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (810 lei – 1215 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

(…) în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”
.


Pentru prevenirea unor astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava vă recomandă:

Dacă observați un șofer care se comportă agresiv sau pune în pericol siguranța altora, apelați la poliție pentru a raporta incidentul. Includeți detalii relevante cum ar finumăr de înmatriculare, locație, comportament observat. Nu uitați Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se pot transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, polițiștii rutieri putând dispune măsurile legale sancționatorii.

Micile gesturi, cum ar fi semnalizarea recunoștinței atunci când cineva vă acordă prioritate, pot reduce tensiunea în trafic.

Nu răspundeți la gesturi sau observații agresive, chiar dacă acestea sunt provocatoare.

Nu conduceți dacă sunteși stresat: Stresul sau oboseala pot amplifica riscul de reacții agresive. Luați o pauză înainte de a porni la drum.

Controlați-vă reacțiile: Gândiți-vă la siguranța pasagerilor dumneavoastră și la ceilalți participanți la trafic. Un comportament calm poate salva vieți.

Informați-vă despre legislația privind agresivitatea în trafic.

Nu vă opriți pentru a discuta: Dacă un șofer agresiv încearcă să vă forțeze să opriți pentru o confruntare, evitați acest lucru. Încercați să vă deplasezi către un loc public sau să cereți ajutor autorităților.

Blocați ușile și rămâneți în mașină: În cazuri extreme, rămâneți calm și păstrați-vă siguranța până la sosirea ajutorului.

Prin adoptarea unei atitudini preventive și respectuoase în trafic, puteți contribui la reducerea tensiunilor și la crearea unui mediu rutier mai sigur.
Mai nouă Mai veche