A început sezonul țepelor de Paști de pe rețelele sociale. Noi metode folosite de infractorii cibernetici

A început sezonul țepelor de Paști de pe rețelele sociale. Noi metode folosite de infractorii cibernetici
În primele trei luni ale anului 2025, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava au fost înregistrate 218 sesizări privind fapte de înșelăciune. Din cele 218 infracțiuni de înșelăciune (cca. 40%), respectiv 60 de sesizări, vizeză fapte săvârșite în mediul on-line.

Polițiștii suceveni atrag atenția cetățenilor cu privire la o nouă metodă de înșelăciune online, intens răspândită în ultimele săptămâni, prin intermediul rețelelor de socializare și al platformelor de mesagerie.

Infractorii cibernetici folosesc tehnici tot mai sofisticate pentru a păcăli utilizatorii, trimițând mesaje false care conțin link-uri periculoase, promisiuni de câștiguri rapide sau „oferte irezistibile”.

{inAds}
Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm să respectați următoarele sfaturi esențiale:


Nu accesați link-uri suspecte!

Evitați să dați click pe link-uri primite din surse necunoscute, fie că le primiți pe e-mail, SMS, rețele sociale sau aplicații de chat. NU completați date personale sau bancare pe astfel de site-uri!


Verificați legitimitatea ofertelor!

Dacă primiți o ofertă care pare „prea bună ca să fie adevărată”, cel mai probabil așa este. Nu accesați materialele respective înainte de a verifica pe canalele oficiale ale companiei dacă promoția este reală.


Atenție la etichetări în postări cu „câștiguri garantate”!

Dacă sunteți etichetați într-o postare care promite câștiguri mari, este foarte probabil să fie vorba de o înșelătorie online. Nu dați click și nu distribuiți mai departe!


Fiți vigilenți la mesajele care par să vină de la bănci!

Băncile nu solicită niciodată datele cardului, parole, PIN-uri sau coduri de autentificare nici prin telefon, nici prin SMS, e-mail sau formulare online.


Nu divulgați datele cardului!

Nu furnizați niciodată informații precum: numele de pe card, numărul cardului, data de expirare, codul CVV2/CVC sau codul PIN. În cazul plăților online, asigurați-vă că site-ul este securizat (link-ul începe cu https).


Dacă trebuie să primiți bani, oferiți doar IBAN-ul!

Nu dați niciodată datele cardului pentru a primi bani. Singura informație necesară este IBAN-ul (24 de caractere, litere și cifre). Solicitarea datelor cardului este o capcană!


Protejați-vă prin igienă cibernetică de bază:
  • Utilizați parole puternice și diferite pentru fiecare cont;
  • Activați autentificarea în doi pași (multi-factor);
  • Fiți atenți la link-uri și atașamente din surse necunoscute;
  • Nu divulgați date personale unor persoane sau site-uri nesigure.

Polițiștii suceveni continuă să monitorizeze și să investigheze aceste practici frauduloase.

Pentru orice suspiciune de fraudă online, vă rugăm să ne contactați imediat sau să apelați la numărul unic de urgență 112.

Fiți vigilenți, protejați-vă datele personale și nu deveniți victime ale infractorilor cibernetici!
Mai nouă Mai veche