Un nou dispozitiv electronic de supraveghere montat de către polițiștii suceveni
Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.
{inAds}
În cursul zilei precedente, polițiștii suceveni au montat un nou dispozitiv de monitorizare electronică după ce la data de 03.04.2025 Judecătoria Galați a emis ordinul de protecție într-un dosar civil privind pe un bărbat domiciliat în în mun. Galați, jud. Galați. Ordinul de protecție a fost emis pentru o perioadă de 3 luni, iar măsurile instituite față de bărbat sunt de păstrare a unei distanțe minime de 200 de metri față de reclamantă și față de fiul celor doi, păstrarea unei distanțe minime de 200 de metri față de domiciliul reclamantei, interzicerea oricărui contact cu reclamanta, precum și obligarea acestuia la purtarea unui dispozitiv electronic de supraveghere.
Bărbatul locuiește efectiv într-o zonă izolată aflată pe raza comunei Moldovița, jud. Suceava, iar la data de 5 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama au reușit identificarea acestuia. Bărbatul a fost de acord să i se monteze un dispozitiv electronic de supraveghere, fiind montat în acest sens, la glezna piciorului drept.
Lucrătorii de poliție au procedat concomitent la întocmirea documentației aferente procedurii, în colaborare cu lucrătorii Dispeceratului SIME Galați.
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.
Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizat după principiul „cel mai apropiat organ intervine”.
În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
În scopul verificării respectării măsurii arestului la domiciliu, organele de ordine publică şi organul de supraveghere au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.
Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal.
În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
Șofer băut, prins și încătușat de către polițiști
La data de 05.04.2025, ora 20:18, echipajul rutier de serviciu din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, s-a deplasat la un apel SNUAU 112, prin care s-a sesizat faptul că pe str. Jean Bart, din mun. Suceava, s-a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale, iar unul dintre conducătorii auto se află sub influența băuturilor alcoolice.
S-a luat legătura cu apelantul, iar acesta a precizat faptul că persoana care se află sub influența băuturilor alcoolice încearcă să se sustragă. Datorită acestui fapt s-a cerut sprijin lucrătorilor din cadrul Secției de Poliție Burdujeni.
A fost identificată o persoană de sex masculin, care se afla în stare vădită de ebrietate și care refuza să coopereze cu organele de poliție, iar persoanele de la fața locului au indicat că aceasta era persoana care a condus autoturismul. Bărbatul a fost încătușat, din cauza faptului că a devenit agresiv.
Cu ocazia efectuării activităților specifice, s-a stabilit faptul că persoana de sex masculin este un bărbat de 61 ani, domiciliat în mun. Suceava.
Din activitățile efectuate, s-a stabilit că la data de 05.04.2025, bărbatul de 61 de ani, în timp ce se afla pe strada Jean Bart, la volanul autoturismului, în momentul când a încercat să efectueze manevra de mers înapoi, a acroșat autoturismul condus de către o femeie. După producerea evenimentului, bărbatul de 61 de ani a încercat să se sustragă, fugind, fiind însă identificat de către polițiști.
Întrucât șoferul de 61 de ani emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilometru din dotare, rezultatul fiind de 0.79 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care, ulterior a fost condus la unitate medicală, în vederea prelevării de mostre biologice de sânge necesare pentru stabilirea alcoolemiei, însă acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge.
Și conducătoarea auto implicată a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. şi ped. de art. 337 din Codul penal.
Încă un ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști – Oprește Violența din casa ta!
La data de 05.04.2025, în jurul orelor 16:57, Poliția mun. Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie, cu privire la faptul că a fost lovită de către soț.
Având în vedere cele sesizate și a deplasării de urgență la fața locului, a fost identificată apelanta, care a relatat verbal faptul că, în timp ce se afla la locuința de domiciliu împreună cu cei doi copii minori, în jurul orei 16:50, soțul său, pe fondul unor discuţii contradictorii, a lovit-o, provocându-i suferințe fizice.
Femeia a solicitat intervenția unui echipaj ambulanțier și a dorit a îi fie acordate îngrijiri medicale de specialitate, motiv pentru care a fost transportată la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea acordării îngrijiri medicale de specialitate.
Celor doi soți li s-a adus la cunoștiință despre normele de conviețuire socială, ale ordinii și liniștii publice, cât și despre normele Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice.
Având în vedere cele sesizate și cele declarate de către partea vătămată, s-a procedat la întocmirea Formularului de Evaluare a Riscului, din care reiese faptul că există risc iminent pentru sănătatea și integritatea corporală a acesteia, fiind emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile, împotriva agresorului.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de violenţă în familie, faptă prev. şi ped de art. 199 alin.1 rap la art.193 și art. 206 din Codul Penal.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2025. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!
Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.
{inAds}
În cursul zilei precedente, polițiștii suceveni au montat un nou dispozitiv de monitorizare electronică după ce la data de 03.04.2025 Judecătoria Galați a emis ordinul de protecție într-un dosar civil privind pe un bărbat domiciliat în în mun. Galați, jud. Galați. Ordinul de protecție a fost emis pentru o perioadă de 3 luni, iar măsurile instituite față de bărbat sunt de păstrare a unei distanțe minime de 200 de metri față de reclamantă și față de fiul celor doi, păstrarea unei distanțe minime de 200 de metri față de domiciliul reclamantei, interzicerea oricărui contact cu reclamanta, precum și obligarea acestuia la purtarea unui dispozitiv electronic de supraveghere.
Bărbatul locuiește efectiv într-o zonă izolată aflată pe raza comunei Moldovița, jud. Suceava, iar la data de 5 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama au reușit identificarea acestuia. Bărbatul a fost de acord să i se monteze un dispozitiv electronic de supraveghere, fiind montat în acest sens, la glezna piciorului drept.
Lucrătorii de poliție au procedat concomitent la întocmirea documentației aferente procedurii, în colaborare cu lucrătorii Dispeceratului SIME Galați.
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.
Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizat după principiul „cel mai apropiat organ intervine”.
În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
În scopul verificării respectării măsurii arestului la domiciliu, organele de ordine publică şi organul de supraveghere au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.
Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal.
În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
Șofer băut, prins și încătușat de către polițiști
La data de 05.04.2025, ora 20:18, echipajul rutier de serviciu din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, s-a deplasat la un apel SNUAU 112, prin care s-a sesizat faptul că pe str. Jean Bart, din mun. Suceava, s-a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale, iar unul dintre conducătorii auto se află sub influența băuturilor alcoolice.
S-a luat legătura cu apelantul, iar acesta a precizat faptul că persoana care se află sub influența băuturilor alcoolice încearcă să se sustragă. Datorită acestui fapt s-a cerut sprijin lucrătorilor din cadrul Secției de Poliție Burdujeni.
A fost identificată o persoană de sex masculin, care se afla în stare vădită de ebrietate și care refuza să coopereze cu organele de poliție, iar persoanele de la fața locului au indicat că aceasta era persoana care a condus autoturismul. Bărbatul a fost încătușat, din cauza faptului că a devenit agresiv.
Cu ocazia efectuării activităților specifice, s-a stabilit faptul că persoana de sex masculin este un bărbat de 61 ani, domiciliat în mun. Suceava.
Din activitățile efectuate, s-a stabilit că la data de 05.04.2025, bărbatul de 61 de ani, în timp ce se afla pe strada Jean Bart, la volanul autoturismului, în momentul când a încercat să efectueze manevra de mers înapoi, a acroșat autoturismul condus de către o femeie. După producerea evenimentului, bărbatul de 61 de ani a încercat să se sustragă, fugind, fiind însă identificat de către polițiști.
Întrucât șoferul de 61 de ani emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilometru din dotare, rezultatul fiind de 0.79 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care, ulterior a fost condus la unitate medicală, în vederea prelevării de mostre biologice de sânge necesare pentru stabilirea alcoolemiei, însă acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge.
Și conducătoarea auto implicată a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. şi ped. de art. 337 din Codul penal.
Încă un ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști – Oprește Violența din casa ta!
La data de 05.04.2025, în jurul orelor 16:57, Poliția mun. Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie, cu privire la faptul că a fost lovită de către soț.
Având în vedere cele sesizate și a deplasării de urgență la fața locului, a fost identificată apelanta, care a relatat verbal faptul că, în timp ce se afla la locuința de domiciliu împreună cu cei doi copii minori, în jurul orei 16:50, soțul său, pe fondul unor discuţii contradictorii, a lovit-o, provocându-i suferințe fizice.
Femeia a solicitat intervenția unui echipaj ambulanțier și a dorit a îi fie acordate îngrijiri medicale de specialitate, motiv pentru care a fost transportată la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea acordării îngrijiri medicale de specialitate.
Celor doi soți li s-a adus la cunoștiință despre normele de conviețuire socială, ale ordinii și liniștii publice, cât și despre normele Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice.
Având în vedere cele sesizate și cele declarate de către partea vătămată, s-a procedat la întocmirea Formularului de Evaluare a Riscului, din care reiese faptul că există risc iminent pentru sănătatea și integritatea corporală a acesteia, fiind emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile, împotriva agresorului.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de violenţă în familie, faptă prev. şi ped de art. 199 alin.1 rap la art.193 și art. 206 din Codul Penal.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2025. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!